Наказва ли Фандъкова хората, които не си избраха кметове от ГЕРБ

Панчарево, Младост и Люлин с най-много пари за ремонт на улици, Николай Гюров: Отхвърлиха ни проекти за 3,5 млн.

Юлиана Ончева 07 февруари 2020 в 15:35 6022 0

Снимка Архив

Дискриминирани ли са кметовете на столичните райони, които не са от ГЕРБ? Този въпрос разбуни духовете след гласуването на бюджета на София, срещу който гласуваха БСП, ДБ и Борис Бонев от Спаси София. 

Не ни дават пари, отхвърлиха ни предложенията за ремонти на улици, не сме включени в капиталовата програма, е основното оплакване на кметовете от тези  квартали, където на власт са управници от ДБ и БСП. Това бе и основната тема на дебата за бюджета в СОС.

Според БСП и "Демократична България" средствата за районните администрации са крайно недостатъчни. Съветниците от БСП обявиха, че за инвестиционни проекти на 24-те района са предвидени едва 10 млн. лева или средно по 400 000 лева на район, ако се приеме, че те се разпределят по равно. В момента няма официална информация кой колко ще получи. Шефът на бюджетната комисия Георги Георгиев обаче каза по време на дискусията, че "Красно село" е на пето място. 

Формулата, по която се смята разпределението на парите за районите, е 45% население - 55% дължина на пътната мрежа. По нея се изчисляваха и досега парите, но тази година средствата са 12 млн. повече. На първите три места сред общините, които ще получат най-много пари за ремонт на улици и тротоари, са Панчарево, Младост и Люлин. Панчарево е с най-дългата пътна мрежа, а Младост и Люлин - с най-многобройно население. 

10 млн. лева се дават директно на кметовете - без представяне на проекти, нещо като джоб пара за малки ремонти, а още 40 млн. лева също се дават за районите, но по представени от тях програми. 

Кметът на район Панчарево: Отсъстваме от Капиталовата програма  

Панчарево отсъства от капиталовата програма на Столична община, включено е само едно училище, но то е преходен проект от миналата година, заяви за OFFNews Николай Гюров, който победи като независим кандидат претендента на ГЕРБ Димитър Сичанов. Отхвърлиха ни проекти за 3,5 млн. с отговора "ако има пари, ще се направят". Гюров, който е бивш кмет на Бистрица от ГЕРБ, уточни, че в последните години Панчарево получава между 800 000 и 1 млн. лева за ремонт на улици. Не знам колко ще получи районът с десет села тази година, още не е обявено разпределението, допълни той.  

Всички средства в бюджета са насочени към районите. Те не отиват извън пределите на Столичната община. Не приемам разделянето на хората на наши и ваши според политическата принадлежност на кмета. Аз имам грижата към всички хора, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че големи инвестиционни проекти като разширението на метрото, разширяването на бул. "Тодор Каблешков" и изграждането на ул. "Филип Кутев" засягат "Оборище", "Красно село", "Овча Купел", "Лозенец", където кметовете са от "Демократична България".

50 млн. лева в бюджета на София са отредени за ремонт на улици. 

За една част от дребните наложителни ремонти, които сме поискали, има отделени 100 000 лв. с ДДС. Предложихме в какво да бъдат инвестирани. Вече имаме официално потвърждение, че тези ремонти са възложени и ще бъдат извършени от фирма Хидрострой, която има договор със Столична община за поддръжката на инфраструктурата на район Слатина, до 31 март, обяснява Георги Илиев, кмет на Слатина. 

Едва 10 000 лева има одобрени за културни събития в Лозенец - това прави по 16 ст. на човек за година. В рамките на район Лозенец има нови квартали, които са без канализация, улици... Ударно трябва да се инвестира в тях, да се работи за отчуждаване на имоти, изграждане на улици, тротоари. В капиталовата програма има  50 000 лв. за ремонт на "Майор Томпсън". Ние работим на стари компютри, софтуер, предполагам, че повечето райони е така. Искаше ми се да има повече информация за програмата за дигитализация, смята кметът на Лозенец Константин Павлов - Комитата. 

Къде ще се ремонтират и строят детски градини и училища 

Владая, район Витоша, ДГ 4 - разширение за три групи;

Дианабад - Изгрев, ДГ 30, реконструкция на етернитова сграда за 8 групи;

Дружба 1 - Искър, ДГ 36, реконструкция на етернитова сграда за 10 групи;

Красно село, ДГ 124, реконструкция на етернитова сграда и изграждане на физкултурен салон;

Красно село, ДГ 136, преустройство за разкриване на 2 групи;

Нова сграда за 6 групи в Кръстова вада, Лозенец;

Нова сграда за 8 групи в Манастирски ливади - Триадица;

Нова сграда за 6 групи, Овча купел;

Люлин 2, ДГ 31, реконструкция на етернитова сграда за 10 групи;

Подуяне, ДГ 20, преустройство, реконструкция и пристройка за разширение за 8 групи;

Нова сграда  в Курило - Нови Искър - доплащане;

Студентски, ДГ -12, пристройка и физкултурен салон - доплащане;

Студентски, ДГ 16 - реконструкция на етернитова сграда, разширение и ремонт на двора;

Искър - ДГ 96 - доставка и монтаж на абонатна станция;

Красно село, ДГ 8, ремонт на терасите;

Младост, ДГ 17, основен ремонт на покрив и подмяна на настилка;

Подуяне, ДГ 74, мерки за енергийна ефективност;

Сердика, ДГ 199, ремонт на сутерен. 

Предвидените за ремонт училища са във Витоша, Връбница, Искър, Красно село, Триадица, Красна поляна, Сердика, Възраждане, Люлин, Оборище, Панчарево, Подуене, Слатина, Средец, Надежда, Илинден. 

Кметовете от ДБ управляват столичните райони Лозенец, Оборище, Овча купел, Красно село, Триадица, Средец Слатина и Студентски. БСП има кмет в район Изгрев, с подкрепата на партията начело на Младост е независимият Стефан Стефанов, независим е кметът на Панчарево, както и на Кремиковци Лилия Донкова, която обаче е от СДС, а  съюзът е в коалиция с ГЕРБ в София.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews