Как реагираха заведенията, хотелите и търговците на поредния локдаун

OFFNews 18 март 2021 в 17:20 3638 0

Браншовите организации на хотелиерите, ресторантьорите и ритейл бизнеса излязоха с позиции след обявените днес от министъра на здравеопазването противоепидемични мерки. Новото затягане ще влезе в сила в понеделник и ще продължи 10 дни. 

Българската Ритейл Асоциация (БРА) изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на финансите Кирил Ананиев и министъра на икономиката Лъчезар Борисов с искане за три незабавни мерки.

БРА посочва, че служителите в магазините са също "на първа линия" и апелира към държавата въпросът с тяхната ваксинация да се разгледа с приоритет. Те настояват и за бързо изплащане на вече предвидените помощи на търговците на дребно.

Да се предприемат спешни мерки за подпомагане на търговците на дребно е третата мярка, която БРА предлага. 

"Около 15% от търговците на дребно у нас вече фалираха. Очакваме ефект на доминото в близко бъдеще", твърдят от БРА и добавят, че здравето е приоритет на всяко правителство и на всички граждани. "Ще спазим мерките, които разпоредихте, но без помощ от държавата няма как да оцелеем", пишат още оттам. 

"Сектор търговия на дребно осигурява прехраната на близо 300 000 души в страната. Около 85% от магазините на членовете на Българската ритейл асоциация бяха затваряни неколкократно заради ограничителни мерки. Голяма част от тях нямат нито един обект извън търговски център", подчертават от БРА.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) призова да бъдат затворени не само заведенията, но и хотелите в страната. Оттам настояват да бъдат изплатени обезщетения за бизнеса и на заетите в хотелите, както и да бъдат разплатени забавените плащания във всички заведения за обществено хранене и развлечение

Приемаме пълен локдаун в рамките на 10 дни, но той трябва да бъде еднакъв за всички, каза зам.-председателят на БХРА  Атанас Димитров, пред БНР. 

"Настояваме за затваряне на хотелите, защото хотелите в този си вид на работа, в който се предвиждат да работят, се превръщат в луксозен тип общежития. В редица градове няма намаление нито на такса "смет", нито на такса "сгради", и т.н. Данъците се трупат, разходите се трупат, заплатите, същевременно. Няма как по този начин да се работи. Затова предпочитаме да бъде ефективна борбата с COVID-19, да бъдат затворени всички бизнеси, за по-кратък период на време, защото иначе само удължаваме агонията си", каза още той.

С позиция излязоха и Българската асоциация на заведенията (БАЗ). "Не може всеки път заведенията да бъдат сочени с пръст и да бъдат изкупителна жертва. Или всичко ще се затваря, или нищо. Въпреки че не подкрепяме затварянето, ние проявяваме разбиране", посочват от БАЗ и допълват, че искат гаранция, че ще бъдат затворени само за 10 дни. 

Сдружението на заведенията в България (СЗБ) пък настояват на 11-ия ден заведенията да заработят при мерките и условията, при които работят сега. "Коментират се някакви неща, че след 10 дни ще отворят само външните части на заведенията, което изобщо не устройва бранша", каза пред БНР зам.-председателят на сдружението Марин Сотиров.

Сдружението за модерна търговия (СМТ) посочват, че "неясно как регламентираното ограничение от точно 300 кв. м. ще доведе до нелоялна конкуренция между търговци от един и същ бранш. Ако обектите на една компания са с площ от 290 кв. м., те ще продължат да работят. В същото време конкурентни магазини с площ от 310 кв. м. ще бъдат затворени, въпреки че нямат почти никаква разлика с отворените, което е форма на дискриминация и е в разрез с правилата на пазарната икономика".

СМТ призовава ограничителните мерки да бъдат структурирани по модела, който се доказа като ефективен по време на втория локдаун – ограничение на броя клиенти в магазините съобразно тяхната квадратура, пропускателен режим, дезинфекция и добър контрол на спазването на мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews