Как клубът на гражданския стопаджия видя протеста (снимки и видео)

OFFNews 01 октомври 2020 в 20:41 3887 1

Защо протестите днес са по-различни от тези през 2013 г., каква е целта им днес и могат ли да успеят? Това бяха само част от темите, които обсъди Клубът на гражданския стопаджия в рамките на "Къща фест" на площада пред Народния театър "Иван Вазов".

През целия ден форумът "Къща фест" събра представители на редица граждански организации - да обменят опит и идеи, да провокират гледните си точки.

Клубът на гражданския стопаджия е място за граждански разговори, за това, което ни свързва и което ни разделя, за измеренията на легитимното и легалното, за активизма. Как клубът вижда днес протестите, които продължават 85 дни?

Това не е само протестът на младите. Това е протест на всички хора, които искат да живеят нормално, които споделят базови ценности, без които нито едно общество не може да функционира. Това е битка с мафията. Ако я загубим, губим себе си, отбеляза Илина Мутафчиева, съосновател на Зона 21 – пространство за развитие на умения.

Според Захари Янков, правен консултант в Българския център за нестопанско право, едно от най-големите постижения на протеста досега е провокирането на гражданския дебат. 

Янков обаче предупреди, че изборите, когато и да се случат, ще са в условията на "клиенталистка демокрация" - заради администрацията, която гласува под команда, както и заради корпоративния и директно купения вот. Едно от решенията е максимално висока избирателна активност, която да неутрализира нечестния вот.

Илина Мутафчиева открои още едно необичайно постижение на протеста: В България има много хора, които са самотни. Всъщност в България нормалните хора са самотни - и протестът ги свърза.

Според главния редактор на OFFNews.bg Владимир Йончев протестът вече е успял - разомагьосал е паралелната реалност, в която някогашни охранители могат да бъдат възприемани като политици.

Членове на Клуба на гражданския стопаджия са студенти и млади хора с идеи и желание за разговор, но срещите са отворени и за всички онези, които се чувстват млади и които са с нагласата и стремежа за строене на мостове, а не на разделителни линии помежду ни.

А първото издание на "Къща фест" събра под една шатра граждански организации и активни граждани, които споделят разбирането, че заедно можем да променим средата, в която живеем.

В рамките на "Къща фест" имаше както дискусии по актуални теми, така и научни демонстрации от олимпийски отбори, разиграване на настолни и интерактивни игри за опазване на природата, "Хайд парк студио".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!