Как да се реши проблемът с изхвърлените отличници от математическо състезание - отговорът на МОН

Александра Маркарян 01 юни 2017 в 12:13 5965 2

Всички 588 участници в регионалните математически състезания от 18 март да бъдат допуснати до националния кръг на "Европейско кенгуру" на 3 юни. Такъв изход от спора между ръководствата на Съюза на математиците и сдружение "Европейско кенгуру" е предложило Министерството на образованието и науката на националната комисия, която класира учениците.

Както OFFNews и математически блогове писаха, отлично представили се ученици на областния кръг бяха изхвърлени от списъка с 390-те класирани за националния, само защото са се явили при Съюза на математиците, ръководен от акад. Петър Кендеров, а не при другия организатор - сдружението, ръководено от Сава Гроздев, който е и председател на назначената от МОН национална комисия.

Сред ощетените бяха момчета и момичета, получили 100 от максимални 100 точки, липсваха цели училища, включително Софийската математическа, Варненската математическа гимназия и др.

След запитване от OFFNews от министерството се ангажираха да посредничат и организираха среща, след която увериха, че списъкът с класирните ще бъде преправен и всички имащи достатъчно точки ще бъдат допуснати до националния кръг. Той трябва да се проведе след два дена, но и тази сутрин на сайта на МОН нямаше публикуван протокол с класираните. OFFNews изпрати ново запитване до пресцентъра на образователното министерство и час по-късно той изпрати информация до всички медии.

Освен предложението за допускане на 558 участници, от МОН поемат ангажимента да платят допълнителните разходи.

"В хода на учебната година МОН проведе множество разговори и срещи с различните организатори на математическото състезание „Европейско кенгуру“. На последната среща през месец май 2017 г. зам.-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова, директорът на Дирекция „Учебно съдържание на предучилищното и училищно образование и експертът по математика обсъдиха с проф. Николай Николов, заместник-председател на УС на СМБ, и проф. Сава Гроздев, председател на сдружение „Европейско кенгуру“, възникналата ситуация относно допускането на учениците от първи до дванадесети клас до националния кръг на състезанието на 3 юни 2017 г. На нея категорично бе заявена позицията на МОН, че няма да допусне заради лични спорове между организаторите да се стигне до неравнопоставеност на участниците.

Министерство на образованието и науката ще предприеме необходимите стъпки за промени пред следващата учебна година, като разгледа отново регламента и отстрани всички възможности за неравнопоставеност за децата, участвали при различните организатори.

Министерството на образованието и науката работи и ще работи за откриване и развитие на потенциала на всеки един ученик в сферата на математиката", се казва още в текста на прессъобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови