Изборът на председател на СГС стигна до Страсбург

OFFNews 29 юни 2012 в 10:52 2565 1

Владимира Янева

Изборът на председател на Софийския градски съд (СГС) стигна до Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Делото е заведено от Величка Цанова, бивш и.д. председател на СГС и основен опонент на настоящия председател на съда, сочената за приближена на вътрешния министър Владимира Янева.

Мотивите за образуване на делото в Европейския съд са свързани с правото на справедлив процес, което е накърнено от "продължителната тенденция на накърняване на независимостта на съдебната власт в Република България чрез непрозрачни и непредсказуеми назначения на съдии и председатели на съдилища", се казва в жалбата.

Изборът на Владимира Янева беше оспорен от Цанова пред Върховния административен съд. Нито на първа, нито на втора инстанция обаче ВАС не разгледа по същество жалбата на Величка Цанова. Основното възражение на Цанова беше, че ВСС изборът на Янева е станал след немотивирано решение на Висшия съдебен съвет, тъй като Янева е предпочетена пред Цанова, въпреки много по-малкия си стаж в системата и по-лошите й характеристики като съдия. Именно отказът на ВАС да разгледа по същество този проблем, представлява нарушение на правото на справедлив процес, въведено чрез Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, е основният мотив на адвокат Ина Лулчева, защитник на Величка Цанова.

Отказът на ВАС да разгледа по същество този проблем, представлява и нарушение на правото на справедлив процес, въведено чрез Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, смята адвокат Ина Лулчева, защитник на Величка Цанова.

Изборът на Владимира Янева за председател на СГС беше белязан с поредица от трусове в съдебната система. Той беше съпроводен с оставки - първата беше на варненската съдийка Душана Здравкова, която напусна поста си в знак на несъгласие с кадруването в съдебната система. Величка Цанова, като пряк опонент в надпреварата за поста, подаде оставка като заместник-председател на СГС. Оставки подадоха и двама членове на ВСС от съдийската квота – Капка Костова и Галина Захарова. Тогава съдиите от София блокираха избора на нови членове на съвета. Няколко дни след избора на Янева стана ясно, че тя, като пълномощник на фирмата на баща си, е сключила договори за покупка на два имота от дружеството „Софийски имоти“. В същото време Янева е прекратила делото срещу бившия директор на дружеството Тошко Добрев с доводите, че липсват достатъчно доказателства. Последва проверка от Инспектората на ВСС заради съмнения, че Янева съзнателна е бавила това дело. След проверката тя беше наказана със "забележка" за това, че забавила общо 43 дела. Преди да бъде оповестено решението на тричленен състав на ВАС относно оспорваното назначение на Янева пък, то изтече в медиите. Тогава стана ясно, че становището беше подписано от двама от тримата членове на състава, който е гледал жалбата. Съдия Иван Раденков отказа да подпише решението и си направи отвод.      

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!