Искат уволнението на служителите на БАБХ, убили 4 кончета

ОFFNews 06 януари 2017 в 14:03 9522 0

Едно от умъртвените кончета.

Днес пред Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) се проведе протест срещу нарушаването на законите и нечовешкото отношение от страна на служителите на агенцията, виновни за евтаназията на 4 здрави кончета от защитена порода и две кучета, които обаче са били без документи.

Протестът беше организиран от недоволни граждани и природозащитни организации. Те са внесли и декларация до Министъра на земеделието и храните и директора на БАБХ, подкрепена от няколкостотин души и дружества.

В нея се иска незабавното уволнение на служителите, които са виновни за смъртта на животните, като ги обвиняват, че са си свършили работата мързеливо и в разрез със закона и морала.

Публикуваме декларацията, предоставена ни от "На Ти с Природата", без редакторска намеса:

Във връзка с добилите широка известност случаи от последния месец, при които със заповед на служители на ОДБХ-София област и ОДБХ-Ловеч бяха евтаназирани здрави животни – коне и кучета, както и с последвалите опити за дезинформация на обществото чрез изявления по медиите на служителя на БАБХ д-р Чобанов и публикация на официалния сайт на агенцията, изразяваме своето възмущение от това, че служители на агенция, която е контролен орган за спазването на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност, си позволяват не само с лека ръка да разпореждат отнемането на живота на здрави животни, но и да заблуждават обществото, че това е императивно изискване на закона.

Чл. 139а на ЗВД гласи: „Чл. 139а. (Нов - ДВ, бр. 84 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 7 от 2013 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2016 г., в сила от 19.02.2016 г.) При установяване на нарушение по чл. 139, ал. 1, т. 1, 2 и т. 4 - 9 официалните ветеринарни лекари незабавно уведомяват писмено директора на съответната ОДБХ, който издава разпореждане по образец за отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяването им на място и насочването им за обезвреждане в обект за обезвреждане на странични животински продукти.“ 

А чл. 160, ал. 2 на същия закон гласи:
“(2) Умъртвяването на животни се допуска при:
1. ликвидиране на заразни болести;
2. дератизация;
3. нападение на хора от животно и самозащита;
4. практикуване на лов по реда на Закона за лова и опазване на дивеча и на риболов по Закона за рибарството и аквакултурите.“

Възмутени сме и от факта, че вместо да санкционира некомпетентните си служители (тук визираме изявленията по медиите на д-р Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“, който твърди, че законът го задължава да евтаназира и конете и кучетата, щом са превозвани без документи, както и се опитва да дава смехотворни дефиниции на понятието „на място“), БАБХ излиза на сайта си със съобщение, което оправдава действията им с влошената епизоотична обстановка в страната.

Настояваме за:

1. Незабавно уволнение на служителят на ОДБХ – София област д-р Найденска, разпоредила евтаназията на конфискуваните коне и кучета, както и на директорът на ОДБХ – София област, допуснал това;

2. Незабавно уволнение на д-р Чобанов, който демонстрира непознаване на законодателството, което следва да прилага в работата си и не търси възможност за запазване на живота на конете и кучетата, при все, че такава му е дадена от закона;

3. Оставка на д-р Дамян Илиев – за цялостен провал на политиката по хуманно отношение към животните;

4. Създаване на Национален консултативен съвет за хуманно отношение към животните – с широко участие на НПО, който да е водещ орган в определяне на политики и създаване на процедури, касаещи живота и благосъстоянието на животните;

5. Предприемане от страна на БАБХ и МЗХ на спешна инициатива за промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които да гарантират, че в бъдеще няма да е възможно умъртвяване (в това число – и евтаназиране) на здрави животни, освен в случаите, когато това е крайно наложително и се прави за предодвратяване на разпространението на заразни болести, по изрично разписани процедури. Измененията и допълненията на Закона за ветеринарномедицинската дейност да бъдат съгласувани с неправителствените организации за защита на животните, като за целта се състави работна група с широко участие на неправителствения сектор.

Историята доби популярност в края на миналата година. Тогава на Боян Минков - човекът, който през 2010 г. пръв предложи дом на кучето Мима, на която садист отряза и четирите крака - му предлагат да осинови четири шестмесечни екземпляра от защитената местна порода „български каракачански кон". Минков, който отглежда 13 други коня във видинското село Стакевци, се съгласява, осигурява транспорт и на 22 декември животните тръгват от Калофер към Стакевци. В района на Правец обаче колата е спряна от полицията и животните са прибрани заради липса на пътен лист.

Според разказа на Боян те са закарани в квартал „Обеля”, някъде на Околовръстното шосе, където явно е практика в такива случаи да се прибират животни, докато се установи произхода и собствеността им. От тогава той и негови приятели природозащитници, се опитват да разберат от Българската агенция по безопасност на храните какво се случва с конете. От там ги уверяват, че директорът на агенцията е в отпуск до 3 януари и когато се завърне, ще разреши проблема.

В четвъртък сутринта обаче бъдещият осиновител на животните научава, че те са умъртвени.

„Идеята беше да се спасят евентуално от кланица или от робски труд, защото тая порода се използва за сваляне на дърва от гората и ние вместо да спасим тия животни, БАБХ и българската държава ги убиха”, споделя Боян с недоумение.

Отговорът на БАБХ е категоричен:

"Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews