Илюстратор на книги, графити артист и сгъваема бутилка са във фокуса на 18-ото издание на МЕЛБА СРЕЩИ

Събитието със свободен достъп ще се проведе на 11-и октомври в София

OFFNews 05 октомври 2022 в 15:29 626 0

МЕЛБА

Снимка МЕЛБА

МЕЛБА

Актуални и забележителни със своя подход български проекти в областта на дизайна ще бъдат представени по време на 18-ото издание на събитието със свободен достъп МЕЛБА СРЕЩИ. То ще се проведе на 11-и октомври, от 19 ч. в The Steps в София и ще представи работата на творци от три различни сфери, свързани с дизайна – занимаващите се с илюстрация на книги, графити и продуктов дизайн: Мира Мирославова, Николай Петров GLOW и екипа, стоящ зад сгъваемата оригами бутилка DiFold.

Мира Мирославова е илюстратор на детски книги и визуален артист. Сред заглавията, излизали с нейни илюстрации, са „Принцесешки истории“ на Катя Антонова; „Нявгабъде“ и „Включи нощта“ на Рей Бредбъри; „Приключенията на Лиско по море“, „Лиско в гората“ и „Лиско при квадратните същества“ на Борис Априлов; „Приказка за долната земя“ на Ирена Първанова; „Дракончето Ринти“ на Доника Ризова. Мира е илюстратор към нюйоркската The CAT Agency, специализирана в работата с илюстратори на детски книги. На МЕЛБА СРЕЩИ 18 Мира ще разкаже за работата си по книгата „Where you’ve got to be”, която беше представена по-рано през септември на Медисън Авеню в Ню Йорк и ще сподели повече детайли за работата с чужда агенция.

Николай Петров GLOW е независим графити артист и дизайнер. Той участва в редица фестивали за графити изкуство и множество групови изложби в страната и чужбина. Автор е и на четири самостоятелни изложби. GLOW е първият графити артист, който през 2020 г. създава стенопис в атриума на Квадрат 500 по покана на Националната галерия. Най-актуалният и мащабен проект на GLOW е Good Game / Добра игра – баскетболно игрище и зона с две маси за тенис в София. В рамките на МЕЛБА СРЕЩИ 18 той ще разкаже за процеса зад трансформирането на публични пространства и в частност за работата на терен по положителната трансформация на баскетболното игрище.

Радина Попова и Петър Захаринов са лицата зад DiFOLD, които разработват технология на сгъване на пластмасови контейнери за многократна употреба, която предлага зелени алтернативи в бита и логистиката. Те ще представят пътя на оригами бутилката за многократна употреба – от избистрянето на концепция, моделиране и 3D принтиране, през предварителното производство, до крайната цел – масовото производство.

Събитието е част от поредицата МЕЛБА СРЕЩИ – формат, чрез който се споделя опит, свързан с реализацията на актуални проекти в областта на дизайна, а на фокус са идеите, детайлите и процесите, които стоят зад всеки един от тях. Характерно за МЕЛБА срещите е, че при тях се залага на качественото и преднамерено смесване на сферите на дизайна и съвкупността от силни идеи с потенциал да променят и развиват средата към по-добро. Друга важна характеристика на представяните проекти е тяхната съвременна и скорошна реализация „Изчерпателни, откровени и различни, тези визуални разговори са източник на вдъхновение и нови перспективи“, допълват организаторите Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио Комплект.

МЕЛБА СРЕЩИ #18 ще се проведе на 11 октомври, вторник, от 19 ч. в креативното пространство за събития Тhe Steps на ул. „Братя Миладинови“ 12 в София. Входът за събитието е свободен. Повече информация за програмата и участниците може да бъде открита на уебсайта на МЕЛБА: https://rebrand.ly/nfdmrcv.

Организатор на МЕЛБА СРЕЩИ е Студио Комплект със съдействието на Fashion Days. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“.

За МЕЛБА

МЕЛБА е поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София. Фестивалът МЕЛБА смесва различни перспективи за дизайна в разнообразни активности – изложба, международен симпозиум, работилници и лекции и др. Тазгодишното издание на фестивала ще се проведе от 3 до 13 ноември на различни локации в София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови