И двата взрива в Иганово станали при смяна на охраната

Владислава Тричкова 15 април 2015 в 17:23 2184 3

И двата взрива в Иганово - този на 21 март и този на 14 април, са станали по време на смяна на постовете на охраната. Това пише в доклад на Районната прокуратура на Карлово до окръжния прокурор на Пловдив. 

От проведените процесуално – следствени действия става ясно, че са налице безспорни доказателства за груби нарушения при охраната на площадката, които дават възможност за нерегламентирано проникване в района на складовете с боеприпаси.  

Установено е, че при смяната на охранителите винаги се е получавала дупка от повече от 30 минути, като и двата взрива са станали именно през това време. Взривът през март е станал в 19:20 часа, а този през април в 07:00 часа.

По време на първия взрив на смяна от 07:00 до 19:00 часа е имало 7 охранители. Нощната смяна, която отново е от 7 човека, би трябвало да застъпи в 19:00 часа. Охранителите от дневната смяна са напуснали поста си поне 20 минути преди края на работното си време, а служителите от следващата работна смяна тръгнали към охраняваните от тях постове едва след 19:00 часа. За да стигнат до тях обаче служителите трябвало да изминат 2 - 3 километра със служебен автомобил. Именно така се е получила въпросната дупка от повече от половин час, а през това време складовете останали без контрол. 

Първият инцидент е възникнал в склад номер 6, тип "Холандски". Складовете в базата са се заключвали с катинар и пластелинова слепка със знак на отговарящия за него служител. Това твърдение обаче няма как да бъде проверено, тъй като въпросният склад номер 6 е напълно разрушен. 

Интересен факт е, че на вратите на складовете, в които са се съхранявали боеприпаси, имало прозорци, през които без особени усилия, могат да бъдат хвърлени различни предмети, в това число и леснозапалими течности, които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици. 

Нарушения са установени и при целостта на оградите, които са със скъсани оградни мрежи, а на места оградата е ръждясала и увиснала, заради което едната от версиите, по които се работи, е нерегламентирано проникване в района.  

Служителите в складовата база, сред които и охранителите от различните работни смени, са разпитани и твърдят, че пропускателният режим на площадката е ставал под засилени мерки за сигурност. Установено е обаче че в периода преди първия взрив, вътре в обекта е имало коне и то в продължение на няколко месеца. Животните са собственост на един от свидетелите, а целта е била конете да изяждат тревата между складовете и в целия район, с което се избягва необходимостта от косене, което пък е едно от изискванията за противопожарна безопасност. Собственикът на животните е влизал в района, за да ги наглежда, да им носи храна и да ги пои. Това е ставало след даването на устно разрешение от страна на изпълнителния директор. На собственика на животните обаче не му е издаден пропуск. В разпитите се твърди, че е той е бил придружаван от охранител. Това поставя друг въпрос - как през това време се е охранявал участъкът, за който въпросният служител отговаря? 

Именно заради установените по-горе нарушения окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов иска складовете с боеприпаси да бъдат временно охранявани от специализирани полицейски сили към МВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!