Сапьори влизат във взривения цех в Иганово

OFFNews 15 април 2015 в 07:34 2916 0

Сапьори влизат във взривения цех в Иганово

Сапьори и експерти влизат във взривения цех в Иганово. Днес се очаква да бъде направен оглед и от близо, съобщава Нова.

Вчера оглед беше направен с безпилотен самолет, като първите наблюдения показаха, че западната част на цеха е отнесена от взривната вълна.

22-те експлозии, избухнали вчера, продължиха няколко часа. Постепенно обстановката се успокои и хората се прибраха по домовете си.

Очаква се тези дни да станат ясни и резултатите от проверките за условията на труд в завода. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а най-обсъжданата версия е саботаж.

Една от основните версии за взрива е саботаж. Кметът на Сопот Веселин Личев смята, че според него е възможно взривовете да са в резултат от човешка намеса. Според него в страната има 210 фирми, които имат право да търгуват с оръжия и боеприпаси, а 4 или 5 от тях - да произвеждат. От тях ВМЗ-Сопот е произвеждал най-много, което е нормално да породи злоба у конкуренцията.

Кметът на село Анево Николай Николов допълни, че няма вариант този вид боеприпас да се взриви от само себе си.

В момента вече ситуацията на площадката в Иганово е овладяна - пожарът е изгасен и няма опасност за населението.

Пожарът е започнал в 835-ти производствен цех, в който са се съхранявали термобарични гранати - част от продукцията е била във взривения на 21 март 6-ти холандски склад.

„Боеприпасите в 835-ти производствен цех не са били снарядени. Според експерти е технически почти невъзможно да са се взривили от само себе си“, заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

„В нито един момент не е имало заплаха за работници или служители на площадката в Иганово. Работата там все още не е възстановена. Очакваше се днес ръководството на ВМЗ Сопот да изпрати искане до прокуратурата за възстановяване на работния процес“, заяви той.

Сигналът за избухналия тази сутрин пожар е подаден в 07:10 часа от двама охранители, които са били на смяна. Опасност за тях не е имало, тъй като достъпът им е бил до границите на комплекса, далеч от обсега на взрива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови