Румен Петков: Държавата е виновна за взрива в Иганово

ОFFNews 14 април 2015 в 19:45 3150 1

Румен Петков.
Румен Петков.

"Взривовете в Иганово са институционален проблем. Когато държавата показва неспособност да се грижи, да гарантира сигурността на такъв тип съоръжения, няма защо да се правим на учудени от такива трагични случки", заяви пред БНТ Румен Петков.

Според него е недопустимо преди един месец да е имало тежък взрив с изключително лоши последици на същото място и тогава също да се е сметнало, че е умишлено причинен и да няма виновни.

"Подходът на министъра на отбраната към някои от структурите на министерството е, меко казано, безотговорен. Той допусна едни кадрови промени в „Търговия и снабдяване“ на Министерство на отбраната, които, бих казал, имат откровено престъпен характер. Тоест назначи се директор, не коментирам защо е уволнен старият – това не е моя работа, който уволни почти всички шефове на складове, а това е специална продукция, и в продължение на седмица и повече на тяхно място нямаше назначени хора. Тоест нямаше никакъв контрол от страна на военното министерство върху тези складове, където има стоки с възможна двойна употреба, където общо казано, има специална продукция. По този начин държавата показа, че тя няма адекватен подход към този проблем. И това е част от резултата. Когато държавата ти показва неспособност да се грижи и да гарантира сигурността на такъв тип съоръжения, няма защо да се правим на много учудени от такива трагични случки. Ние действително се смеем, а работата е за плач", категоричен беше Петков.

Той коментира и общодържавното издирване на съдия Румяна Ченалова, като го нарече "абсурд".

"Аз нямам спомен да се е случвало с магистрат. Но това е според мен прецедент, който нормалният човешки разум не може да коментира, да анализира. Това е абсурд – магистрат да се крие от съдебната система, магистрат да се крие от правораздаване. Това е нещо, което надхвърля всички представи за възможното. Не коментирам нормалното, за възможното. И тук според мен трябва много, много бързо да бъде решен въпросът с нейното откриване и предоставянето на съответните правораздавателни органи" заяви политикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!