'Грийнпийс' връчи преспапие с мръсен въздух на Фандъкова

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2020 в 18:31 2285 0

Активисти на "Грийнпийс" връчиха преспапие с мръсен софийски въздух на кмета на София Йорданка Фандъкова. 

На преспапието вместо сняг върху града се стеле мръсотия, специално събрана от въздуха на София. Тя е символ на отговорността, която общината носи за качеството на живот и здравето на хората в столицата.

"Коледният подарък" беше придружен от искания за модерни мерки за справяне с проблема, подкрепени от близо 5000 граждани.

Фандъкова прие преспапието и исканията за по-смели мерки за справяне със замърсяването на въздуха и покани активистите на работна среща след Нова година. Тя изрази готовност за въвеждане на повече възобновяема енергия за общински сгради, като даде пример с конкретни проучвания за инсталиране на соларни панели на зоопарка и за "голямата инсталация за отпадъци".

"Радваме се, че г-жа Фандъкова уважи нашата покана и прие своя "коледен подарък". Силно се надяваме, че заявената готовност за съвместна работа за въвеждане на възобновяеми енергийни източници и за зони с ниски емисии няма да остане само на думи", добавят от  "Грийнпийс".

От организацията обясниха, че през последните години са се наслушали на обещания и предписания за мерки за повишаване на качеството и чистотата на въздуха в София. Столицата същевременно продължава да не изпълнява необходимите стандарти, а хората да дишат въздух, опасен за здравето им, категорични са те. 

"Споделям напълно загрижеността на "Грийнпийс" – България и желанието ви да участвате, има нужда от участието на всеки човек, на всяка организация. Вие сте организация с история и с опит. Аз се Запознах се внимателно с вашите предложения, споделям ги напълно. Имаме действия по някои от тях, имаме и нужда от помощ по някои от тях. Вие акцентирате на възобновяемите енергийни източници, нещо което напълно споделям. Освен двете проучвания работим и за създаване на енергиен център, който да обследва всички общински сгради, над 600 са, така че да можем постепенно да реализираме това, което вие предлагате", обеща Фандъкова.

Кметът на София обясни и за програмата за подмяна на стари отоплителни уреди, за която "Грийнпийс" – България предлагат надграждане с възможности за използване на възобновяема енергия. Тя заяви, че от общината имат и по-смели идеи (в момента възможностите включват пелетни печки, преминаване на газ, на ТЕЦ или на ток), но е необходимо гражданите да бъдат по-добре информирани и изяви готовност за консултиране с организацията за възможностите за нововъведения.

По отношение на нискоемисионните зони Фандъкова обяви, че от общината очакват законодателна промяна от НС, за да може кметът да регулира влизането на автомобили от определени класове в зоните при дни с прогноза за по-голямо замърсяване, тъй като в момента общината няма право да налага подобни санкции.

Относно развитието на електротранспорта и използването на възобновяеми източници за захранването му, тя коментира, че на този етап перспективата София да набавя енергия от възобновяеми източници за тази цел не е била на дневен ред за общината, но кметът е отворена за обсъждане на въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови