"Гнилите ябълки в съдебната система не се ограничават със съдия Ченалова"

OFFNews Последна промяна на 03 май 2015 в 16:29 4454 3

Нели Куцкова.

Снимка БГНЕС

Нели Куцкова.

"Гнилите ябълки в съдебната система не се ограничават със съдия Румяна Ченалова. Предпочитам да говоря за здравите ябълки – вярвам, че са повече. Дядо ми беше професионален градинар и от него знам, че гнилите не заразяват здравите, но все пак се виждат”.

Това заяви пред bTV съдия Нели Куцкова.

„Никой не е длъжен да ме избира и харесва, но трябва да обясним какво се случва – след като един час ме хвалиха и задаваха сериозни въпроси, те не ме избраха и не обясниха защо. Всеки акт, който завърши с решение, трябва да бъде мотивиран”, така тя коментира провалът на избора й за председател на Апелативния съд.

Според нея единственият, обосновал решението си, е шефът на етичната комисия Ясен Тодоров, според когото тя е политически обвързана, защото е била зам.-министър на правосъдието. Въпреки това тя отрече да е политически обвързана.

„Този акт, който се показа, е крайно обезкуражителен за младите колеги”, смята тя.

Куцкова каза, че който много знае да приказва срещу ВСС и да е бунтар, няма да придобие статут на несменяемост, като визираше гласуването на статутите на несменяемост на млади съдии, където един от младите ѝ колеги с критики към ВСС – Красимир Мазгалов, не е получил мнозинство, когато е гласуван неговият статут, което би означавало уволнение. В крайна сметка обаче решението е било прегласувано.

„А излизай пред медиите и говори за съдиите, и няма как да не отнесеш нещо. Това отношение към младите хора, които се позволяват да изразят мнение, ме възмути повече”, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.05 2015 в 01:58

Тъжно. Съда е заел кръгова отбрана. Хем трябва реформа хем ако има реформа доста ще идат на топло. Какво да се прави? Как така хем да има реформа, хем да няма затвор?

Проблема е, че не са един или двама или трима за затвора. всикчите са в лайната. Десетилетия в България еилита се гради на лъжа. Недостойни хора биват подкрепяни от други мошеници и се издигат, обаче после връщат услугите и всичи стават зависими един от друг и обратно.

По света в демокрациите също е така, но има взаймен контрол на властите, има свободни медии, пряк избор на висшите ръководители. Цялата американска демократична система е основана на взаймния контрол. Подобно на това дето и ние имахме преди 30-тина години - просто при нас нямаше демократичния елемент и начало. Иначе контрола както се осъществяваше тогава е същия и в демократичните държави.

Та на база на тоя контрол като стане скандал летят глави от съда от парламента от правителството. Летят оставки според размера на скандала и системата се прочиства.

В България не става така. Властите и органите всичките са независими и неконтролируеми. Съда е заел кръгова отбрана и отвън няма как да ги бутнеш. А те предател няма да пуснат, да ги взриви отвътре.

Та така трябва си пренаписване на конституцията.

03.05 2015 в 22:23

Напоследък много почнаха да преоткриват топлата вода.

03.05 2015 в 17:56

Недосетливка! Защото във ВСС няма място за компетентни и неподдаващи се на корупция симпатични професионалисти! Така си мисля аз, пък може и да греша.