Трети опит на ВСС да избере на шеф на Софийския апелативен съд

OFFNews 30 април 2015 в 09:36 1978 0

ВСС с трети опит за избор на шеф на Софийския апелативен съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще направи днес трети опит да избере административен ръководител на Софийския апелативен съд (САС).

Единствен кандидат за поста е съдия Нели Куцкова. При първия опит се яви доскорошният председател на съда Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение, при помня "Правен свят". Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше.

Ако поредният опит за избор на шеф на САС се провали, това означава третият най-голям съд в страната да остане за неопределено време без титуляр.

Кандидатурата на Нели Куцкова за поста беше подкрепена от повече от половината магистрати в САС. В становище до ВСС 40 съдии от общо 58 изразиха увереността си, че Куцкова е подходяща за поста, тъй като е доказал се професионалист. В становището, изпратено до ВСС, съдиите наблягат на "отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка" именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова.

"През всички години на работа е доказала, че се ръководи от вътрешното си убеждение, което е основано на върховенството на закона, опирайки се на основните права и свободи в демократичното общество, като по този начин е допринесла за повишаване общественото доверие в правосъдието", изтъкват още магистратите.

Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!