"Фармацевтични компании няма да погълнат болниците - длъжници"

OFFNews 19 юни 2015 в 10:34 2698 4

Снимка БОРКОР

Няма опасност фармацевтичните компании да погълнат болниците-длъжници и терените им да бъдат приватизирани. В закона е предвидена само касова приватизация, заяви Елеонора Николова – и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

Законът дава възможности изключително лекари, които работят в лечебните заведения, да се сдружат и да участват в приватизацията им, обясни Николова. Според нея джипитата и медиците, които са наематели на помещения в клиниките, ще се възползват от възможността, а болниците ще получат свежи пари.

В Закона е изрично упоменато, че средствата, които постъпят от такава приватизация, се преразпределят за здравни политики, допълни Николова. Има и "предпазни клаузи" – решението за приватизация на активи на общинските болници се взема от Общинския съвет, а на тези, които са държавни или 100% държавни и общински – от МС, обясни тя. 

Ако има централизирана борса за лекарства с наддаване между всички участници, предварителните разчети сочат, че за 6 месеца могат да се спестят около 20 000 000 лв. от доставките на лекарства на неизгодни цени за лечебните заведения, посочи Николова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки