Окончателно: Възстановяваме здравни права с вноски за 5 г. назад

Симона Костадинова 16 юни 2015 в 21:19 20622 18

Снимка БГНЕС

След над 10-часови дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. 

Измененията полагат основите на реформата на здравният министър Петър Москов.

С приетите текстове хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановят, след като изплатят всички неплатени през последните 5 години. Досега това можеше да се случи, ако се изплатят пропуснатите вноски през последните 3 години.

Според приетите промени ще имаме гратисен период до края на годината, за да възстановим здравните си права при предишните правила. 

Първоначално здравният министър Петър Москов искаше здравноосигурителни права при заплащането на вноските за 15 години назад. Здравната комисия към парламента обаче отхвърли това предложение.

В пленарна зала депутатите от БСП подчертаха, че тази промяна няма да доведе до очаквания дисциплиниращ ефект и хората, които имат прекъснати права няма да заплатят вноските си, защото просто няма да имат финансовата възможност. Червените депутати подчертаха, че давността за изплащане на неплатени заплати е 3 години и не е редно държавата да иска от гражданите да плащат по-стари задължения. 

Мая Манолова попита управляващото мнозинство според тях например колко килограма картофи трябва да продаде един картофопроизводител, за да заплати 1008 лв., колко би дължал без лихвите, ако не си е плащал 5 години осигуровките. 

С приемането на промените в закона пакетът от медицински услуги, заплащани от НЗОК, се разделя на два - основен и допълнителен. Все още обаче не е ясно лечението на кои заболявания в кой пакет ще бъде, тъй като това ще бъде уточнено с наредба на здравния министър. Москов обаче обеща, че в основния пакет ще влизат 95% от заболяванията, които водят до инвалидност и висока смъртност. В допълнителния пакет пък ще влизат заболявания, които подлежат на планов прием.

Според приетите днес промени Здравната каса ще има правото да прекратява договорите си с болници, чиито пациенти са недоволни от начина, по който са лекувани. Пациентите ще трябва да отговарят на конкретни въпроси за това дали са доволни от лечението си, които след това ще бъдат проверявани. Така ако в рамките на шест месеца за дадена болница се установят трима или повече пациенти, които не са удовлетворени от дейността на болницата, НЗОК ще има право да не заплати лечението им и дори да прекрати договора с болниците.

За доволни пациенти ще се считат тези, при които има "постигане на съвпадение между очакванията на пациента, неговите потребности и реално оказаната му медицинска помощ".

Освен това до 2026 година държавата ще започне да заплаща като здравна вноска 100% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от здравната вноска на деца до 18-годишна възраст, български и чуждестранни студенти. В момента той осигурява върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. 

Днес депутатите отхвърлиха една от ключовите промени в реформата на Москов - за увеличаване присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Идеята беше членовете да се увеличат от 9 на 11. Това обаче беше отхвърлено, като ГЕРБ гласуваха заедно с опозицията срещу тази промяна.

Възстановят се арбитражните комисии, които ще се състоят от равен брой представители на РЗОК и на РЗИ, както и от представители на различните съсловни организации. Комисиите ще решават противоречия между санкциониран и лекар-контрольор. Идеята е по този начин случаите да се обсъждат от практикуващи специалисти в съответните области, което ще доведе до реални резултати от проверките на качеството на медицинската помощ.

По време на днешното заседание БСП коментираха идеята в НЗОК да бъдат върнати около 1,4 млрд. лева от здравните осигуровки, които бяха одържавени по време на предишното управление на ГЕРБ от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това предложение обаче не беше гласувано в зала.

Мая Манолова предложи ако тези пари не бъдат върнати в Касата, то здравноосигурителните права на сегашния финансов министър Владислав Горанов и на председателя на председателя на Бюджетната комисия да бъдат прекратени. Червената депутатка се чудела дали не трябва да се прекратят и правата на премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!