Окончателно: Възстановяваме здравни права с вноски за 5 г. назад

Симона Костадинова Последна промяна на 16 юни 2015 в 21:19 19712 18

Снимка БГНЕС

След над 10-часови дебати депутатите приеха на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване. 

Измененията полагат основите на реформата на здравният министър Петър Москов.

С приетите текстове хората с прекъснати здравноосигурителни права ще могат да ги възстановят, след като изплатят всички неплатени през последните 5 години. Досега това можеше да се случи, ако се изплатят пропуснатите вноски през последните 3 години.

Според приетите промени ще имаме гратисен период до края на годината, за да възстановим здравните си права при предишните правила. 

Първоначално здравният министър Петър Москов искаше здравноосигурителни права при заплащането на вноските за 15 години назад. Здравната комисия към парламента обаче отхвърли това предложение.

В пленарна зала депутатите от БСП подчертаха, че тази промяна няма да доведе до очаквания дисциплиниращ ефект и хората, които имат прекъснати права няма да заплатят вноските си, защото просто няма да имат финансовата възможност. Червените депутати подчертаха, че давността за изплащане на неплатени заплати е 3 години и не е редно държавата да иска от гражданите да плащат по-стари задължения. 

Мая Манолова попита управляващото мнозинство според тях например колко килограма картофи трябва да продаде един картофопроизводител, за да заплати 1008 лв., колко би дължал без лихвите, ако не си е плащал 5 години осигуровките. 

С приемането на промените в закона пакетът от медицински услуги, заплащани от НЗОК, се разделя на два - основен и допълнителен. Все още обаче не е ясно лечението на кои заболявания в кой пакет ще бъде, тъй като това ще бъде уточнено с наредба на здравния министър. Москов обаче обеща, че в основния пакет ще влизат 95% от заболяванията, които водят до инвалидност и висока смъртност. В допълнителния пакет пък ще влизат заболявания, които подлежат на планов прием.

Според приетите днес промени Здравната каса ще има правото да прекратява договорите си с болници, чиито пациенти са недоволни от начина, по който са лекувани. Пациентите ще трябва да отговарят на конкретни въпроси за това дали са доволни от лечението си, които след това ще бъдат проверявани. Така ако в рамките на шест месеца за дадена болница се установят трима или повече пациенти, които не са удовлетворени от дейността на болницата, НЗОК ще има право да не заплати лечението им и дори да прекрати договора с болниците.

За доволни пациенти ще се считат тези, при които има "постигане на съвпадение между очакванията на пациента, неговите потребности и реално оказаната му медицинска помощ".

Освен това до 2026 година държавата ще започне да заплаща като здравна вноска 100% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от здравната вноска на деца до 18-годишна възраст, български и чуждестранни студенти. В момента той осигурява върху 55% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. 

Днес депутатите отхвърлиха една от ключовите промени в реформата на Москов - за увеличаване присъствието на държавата в Надзорния съвет на НЗОК. Идеята беше членовете да се увеличат от 9 на 11. Това обаче беше отхвърлено, като ГЕРБ гласуваха заедно с опозицията срещу тази промяна.

Възстановят се арбитражните комисии, които ще се състоят от равен брой представители на РЗОК и на РЗИ, както и от представители на различните съсловни организации. Комисиите ще решават противоречия между санкциониран и лекар-контрольор. Идеята е по този начин случаите да се обсъждат от практикуващи специалисти в съответните области, което ще доведе до реални резултати от проверките на качеството на медицинската помощ.

По време на днешното заседание БСП коментираха идеята в НЗОК да бъдат върнати около 1,4 млрд. лева от здравните осигуровки, които бяха одържавени по време на предишното управление на ГЕРБ от бившия финансов министър Симеон Дянков. Това предложение обаче не беше гласувано в зала.

Мая Манолова предложи ако тези пари не бъдат върнати в Касата, то здравноосигурителните права на сегашния финансов министър Владислав Горанов и на председателя на председателя на Бюджетната комисия да бъдат прекратени. Червената депутатка се чудела дали не трябва да се прекратят и правата на премиера Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2015 в 13:47

Плащаме за циганите и това е,те никога няма да платят и 1 ст за здраве,а линейките са постоянно там за настинки! Уверете ме,че парите ми ще се използват както се полага,а не за мангасарите и ще плащам с кеф!!!

17.06 2015 в 12:11

https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t31.0-8/11051796_395016070623271_9190874141048201006_o.jpg

17.06 2015 в 01:46

Сега работата става дебела. Трима души ако се оплачат за шест месеца и болницата гори. Ами ако има уникални специалисти? Ако няма друга болница в района? Как ще се стандартизира субективното усещане на всеки пациент- "Доволен-недоволен"? От друга страна трябва да се направи точен разчет колко струва един леглоден в болниците и касата да заплаща всичко на 100%. Москов трябва да знае,че има състояния, в които дневното лечение на един болен достига хиляди левове. Ами ако пациента влезе в болница за заболявае в основния пакет, а се окаже,че има заболяване от допълнителния пакет, за който пациента не е платил- какво правим тогава? Да не го лекуваме,ли? Все си мислех,че не може да се измисли по-голяма простотия и не може да затъне повече здравеопазването, ама на! Оказа се,че може!Даже още може-край няма! Накрая тая система ще рухне върху себе си, но лошото е, че ще повлече много невинни души с нея.

17.06 2015 в 01:05

Браво! Окончателно довършихте най-бедните. Ще падат и умират по улиците като в Африка.То, даже и в Африка ходят някакви мисионери да лекуват бедняците, а тука и това няма. И как точно този закон се връзва с Конституцията, която казва, че правото на живот е неприкосновено и гарантирано от Държавата? Ако човек е безработен и няма възможност да си плаща осигуровките, да го оставим ли да умре като куче? Всъщност, кучезащитните организации в БГ са повече от човекозащитните. И като казах безработен...Държавата изпълнява ли си конституционното задължение да осигури условия за труд на българските граждани? "Условия на труд" не е просто да препишеш някой трудов кодекс ,а да създадеш такава икономическа среда, в която няма безработни или те са минимален брой. Не да създадеш условия на бандитите да крадат по обществени поръчки и евро проекти...а да създадеш реални работни места. Не да осигуриш работа на държавната ясла на роднините и любопвниците, а да приложиш закона спрямо всички без оглед на финансов или друг статус, за да намалиш безумното крадене, което ни върна в пещерите по икономическо развитие. С барчета, банки, казина, хотели и чалгарници икономика не се прави, драги ми смехурковци; туй са просто паразити, но явно искате БГ да се превърне в една голяма чалгарница, където са наредени: казино, заложна къща, бардак, хотел и т.нат. в логичен порядък до гробищата. Адски изчадия сте вие, г-да приели този човеконенавистен закон.
Пламъците на ада са приготвени за вас и ви очакват.

16.06 2015 в 23:09

Скъпи г- м Министре, ще си внеса здравните за една година, защото според насрания ти закон ми остават толкова за да си възстановя правата и след това ще ги избия с болнични! А когато отново умре мой приятел от рак защото отказвате да го лекувате, лично ще ти извадя черния дроб с джобно ножче!


16.06 2015 в 22:56

Не знам феновете на реформаторите на какво се радвате.

Ето ви го закона:

http://parliament.bg/bills/43/502-01-13.pdf

Прочетете мотивите и ми кажете къде е анализът на сегашното положение, къде са прогнозите за това, което се очаква да се случи и къде е обосновката за мерките.

Законът изглежда така, все едно го е писал Волен Сидеров или Бат Сали. С дребната разлика, че вече се прие.

Догодина, като се осъзнае от всички какво е "медицина на две скорости" за същите пари, ръбатите ще ги гонят с камъни.

А Боце ще се посмее на Москов, ще си направи кабинет на "малцинството" с ДПС "под натиск" и ще приватизира болниците.

Кой избегал - избегал.

16.06 2015 в 22:54

Ама то какво получаваме срещу тези осигуровки???? Един квадратен....х!
Винаги като ти се наложи нещо (дори и да си си внасял редовно здравните осигуровки) все нещо липсва - все трябва да доплатиш "за избор на лекар", "за материали" - кого лъжете бе, маскари!?
Ако не бутнеш некой лев - ще чакаш в коридора докато ти омекнат ушите!

16.06 2015 в 22:51

Ма защо не накарат всички лекари да си закупят кабинети, болници, апаратура и да се регистрират с връзка със касов апарат и НАП!Да си инвестират едни едри пари, да си заложат що имат в Банките за заем...и да сложат ценоразпис - колкото искат и като са кадърни и могат да лекуват, хората ще идват, ще си плащат с кеф и всеки ще е доволен...Ама май това да цицаш на вимето на касата и да чукнеш нещо странично на частно е по харно..Нали сме капиталисти бре другари - всеки да си плаща при доктора - и политика и министеро, и милиционера, и данъчните и колегите доктори и сестри и бедните и циганите...
Ама тогава ще Ви заболи ВСИЧКИТЕ тарикати, дето с чужда пита / разбирай вноска и пари / помен правите...Добре Ви е така на готово, без да сте се замъчили и инвестирали маса пари във сгради и техника - ходите да точите от кранчето на здравната каса...Па и онези домбази - политици и държавни паразити си поминават тотално БЕЗПЛАТНО, за сметка на вноските отдрани от обикновените хора заети в реалният частен бизнес на простосмъртните!!
Ей, селски хитреци сте навсякъде - като гледам онзи от горе, онези под него, та стигна до чистачките в дъжавните учереждения ...всияки сте една порода

16.06 2015 в 22:36

Обаче от всичко най-много кърти конструктивната позиция на т. нар. опозиция. В лицето на БСП... :D