Фандъкова: Правителството спира проекти за изграждане на канализация в Панчарево, Връбница и Кремиковци

OFFNews 02 юни 2021 в 11:27 2690 0

Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столична община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от МРРБ. 

Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г., алармира кметът на София Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. Запознахме министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“, при която стоят същите правила и принципи, обяснява Фандъкова. 

Получих уверение от министъра на регионалното развитие арх. Комитова, че тя ще предложи връщане на проектите на София в Плана. Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от дълго време стартирането им. Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост, категорична е Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови