Quantcast

"Евронюз" публикува писмо на млада българка до млад украинец

Симона Костадинова Последна промяна на 21 февруари 2014 в 15:26 36862 38

Сайтът на "Евронюз" публикува отворено писмо на млада българка до неин приятел от Украйна. В него Мария Спирова говори за приликите и разликите между украинците и българите, както и за четвъртвековната борба на бившите социалистически страни за истинска демокрация.

"Моето име е Мария Спирова. През януари, чрез програмата „Global Conversation“ на" Евронюз", се запознах с един 16-годишен украинец на име Тимур, който живее в Киев. Двамата разговаряхме с Вивиан Рединг онлайн и Тимур попита, почти пророчески, за позицията на ЕС относно положението в Украйна.

Посвещавам това отворено писмо на него, както и на всички украинци, които чувстват онова специално източноевропейско отчаяние, което се създава от вече четвъртвековното преследване на демократичния идеал, накрая водещо до масови безредици и полицейски кордони.

Тимур, да започнем с това - аз просто искам да кажа, че съжалявам.

Надявам се, че сте в безопасност, надявам се, че приятелите ти са в безопасност, надявам се не сте крайно и безвъзвратно изтощени от битката, макар че вероятно е точно така. Знам, че аз бих била, ако бях на твое място.

Съжалявам, че ти пиша от страна в Европейския съюз, в който вашето поколение имаше (все още ли я има?) такава вяра. Съжалявам, защото, честно казано, ние сме куп безволеви мекотели. Европейските правителства изглежда се състоят изцяло от хора, които, честно казано, нямат представа какво преживявате ти и твоят народ в момента.

Прости им, ако можеш - те мислят, че да угаждат на човек като Путин е подходяща стратегия за външна политика. Виждаш ли, доскоро те мислеха същото за Кадафи.

Мърморенията им за "възможни санкции" няма да ви помогнат в борбата ви с едно измамно правителство и неоимпериалистическия стремеж в глобален мащаб. Аз го знам, ти го знаеш, Барозу го знае. Нека продължим.

Аз най-вече искам да се извиня заради моята собствена страна, чийто външен министър г-н Вигенин почти изкълчи езика си, опитвайки се много внимателно да не осъжда насилието, наложено върху вас от президента ви и собствената ви полиция. Съгласувана позиция на ЕС, казваш? Нее. Български официални лица и институции престъпват регламентите на ЕС около четиринадесет пъти на ден, но никой от тях дори не би посмял да си помисли да противоречи на Путин.

Защото, виждаш ли, Тимур, ние сме заедно в това. Ние сме в менюто на геополитическия бюфет. Украйна се очертава като основно ястие. България е по-скоро лек десерт.

Помисли: през 2011 г. спряхме преговорите за петролопровода, който ще позволи на Русия да заобикаля вашата страна и да прилага още повече изнудваческата си тактика, която да повлияе на вашите политици. В деня на най-голямото насилие на Майдана новият руски енергиен министър заяви, че се възстановява проектът Бургас- Александруполис. Просто ей така - без да го обсъжда със страната, която всъщност се отказа от сделката. Той е сигурен, че ще играе с тях.

Ние сме заедно в това, Тимур, защото спиращата дъха арогантност на олигархичните кръгове, които омаскаряват и нашите правителства, наистина не знаят граници. Те споделят една и съща тактика за справяне с демократичното несъгласие, и дори учителят им е един.

Нашият премиер Орешарски и Виктор Янукович дори споделиха една и съща маса в Сочи, което символично и публично скрепи срамното им политическо родство.

Да слушам неестествената, жестока пропаганда, която тече от официалните украински източници, ми дава извратено усещане на дежавю. Защото правителства като нашите са го измислили удобно - ако несъгласните отказват да се отегчат от протестите си, управляващите плащат на няколко групи от провокатори, пълни с тестостерон, за да започнат свада, а след нея правят така, че полицията да прекали, за да може да разгневи мирните демонстранти. След това властимащите незабавно се позовават на някакъв вид извънредни пълномощия и нещата излизат извън контрол.

Точно като Янукович, през лятото на българските протести на нашия собствен изстрадал площад "Независимост" Орешарски нарече хиляди протестиращи мъже, жени и деца "екстремисти" и сметна, че това е оправдание за струпването на десетки хиляди полицаи, които да смажат митинга. Точно като Янукович, Орешарски оправдава всичко – побоя над протестиращите и подценяването на броя им в пъти, заплашваните и нападани журналисти.

Разбира се, няма място за сравнение на мащаба на събитията – Киев избухна в пламъци и хората от цяла Украйна показаха много повече кураж, много по-добра социална организация и много по-силни нерви от тези, които ние имахме в нашия тъмен час..

Ваше е изпитанието чрез огън, наше е упражнението на отчаянието. Вашите барикади устояха, нашите не го направиха.

И светът наблюдаваше с ужас и двата пъти. Западните медии вече авторитетно спорят дали Украйна е "разделена страна", като че ли е възможно да има страна без дълбоки политически и културни различия в днешно време. Казаха го за България, казаха го за Босна и Херцеговина, сякаш това обясняваше всичко. Ще го повтарят до втръсване за всяка нация, която е била в постсъветската орбита и се стреми да намери своя път.

Не им обръщайте внимание. Вие със сигурност не сте сами, вие със сигурност имате числено превъзходство. Имате вяра, дърва за огрев, имате подкрепа чрез интернет. Не агонизирайте пред мълчаливото мнозинство както направихме в София и просто игнорирайте окончателно любовните песни, оплакващи СССР, които чуваме от някои ъгли.

Най-лошото нещо, което можете да направите на тези главорези, е да ми покажете, че техните идеи са непоследователни.

И още нещо! Ние живеем в един забавен свят с малко логика, Тимур! Забелязал ли си? Всяко протестно движение в днешно време незабавно се превръща в "непредставително", като че това е някаква спънка. Ако беше представително, широко подкрепяно и действаше в пълен консенсус, нямаше да е протест, нали така? Протестиращите навсякъде, по подразбиране, са малцинство - поне докато не успеят. Ще ми се светът да помни това, а на теб?

И не обръщай внимание на британските емигранти в Киев, които туитваха своите снобски мнения до Би Би Си. Толкова много "праведност", от която да ти се догади: “Нека си го кажем, нашата собствена полиция никога няма да позволи такава бъркотия пред Уайтхол". Дали това е повод за гордост, господа? Фактът, че сте оставили вашата система да има такъв пълен контрол, за да може уверено и безпристрастно да потуши всяка ефективна форма на протест? Да, ние бихме искали да протестираме с музика и цветя, нали, Тимур? Но украинците бързо осъзнаха нещо, което българите се страхуват да признаят - мирните протести могат само да се надяват да повлияят на полулегитимни, полунезависими и полусправедливо избрани правителства.

Съюзените на международно ниво мафиоти, макар и седнали в министерски столове, не се вълнуват от гражданите и върховенството на закона. Демонстрациите и разследващата журналистика не ги карат да се поправят, не ги плашат, само от време на време ги дразни достатъчно, за да размахат голямата тупалка. Или водно оръдие, може би, в зависимост от случая.

И ето ни тук, четвърт век след нашето еуфорично освобождаване от Желязната завеса, отново на площадите. Пленници на нашите домашно отгледани олигарси.

Две объркани, изтощени източноевропейските държави, които са като отвлечени самолети с насилствено променен курс към PAX PUTINIANA.

A те се осмеляват да наричат теб сънародниците ти "терористи ", Тимур!

Тимур, те ни отвлякоха, защото мислят, че може да им се размине. Честно казано, тази част от света, която би трябвало да се погрижат малко за нашата ситуация също мисли така. Ние сме били оставяни на смъртта твърде много пъти преди.

Бъдещето изглежда мрачно, твърде млади мой приятелю. Изглеждаше мрачно и за нашите родители, които са преминали през техните собствени кръщения чрез огън, палки, коктейли Молотов, репресии, лъжи и мизерия на всеки няколко години от началото на 90-те години насам. То ще изглежда мрачно и за нашите деца, ако изобщо ги създадем в този объркан свят, където нашият регион изглежда марширува в кръг, все по-самотен и отчаян.

Човек би си помислил, че не искаме много. Ако не можем да бъдем независими - както историята ни показа много пъти – може ли поне да ни бъде позволено да избираме собствените си зависимости?

Можем ли да спрем да страдаме от позора, че законите са в ръцете на истински престъпници? Може ли - поне веднъж! - да получим пълното внимание и решителна подкрепа на модел, към който уж се стремим - европейската цивилизация в нейния последен облик?

Наречи ме глупава, Тимур, но все пак мисля, че можем. Знаеш клишето - „свободата принадлежи на смелите“. Но знаеш ли защо? Защото без значение какво ще се случи с #Euromaidan  и #ДАНСwithMe, свободата е наша, защото я поискахме. И това е всичко, което ни е нужно.

Дръж се. Обличай се топло и не умирай. Искам да те видя да пържиш политиците от ЕС отново, скоро.

Мария Спирова"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2014 в 10:19

Чудесен превратаджийски интернационал се заформя.

23.02 2014 в 07:32

Украинците го доказаха!
От свиня мас и от комунист власт се взимат само с дранье!
Нашите тук, обаче, само могат да подвикват:
"Без насилие, без насилие"

22.02 2014 в 23:48

Много мелодраматично, особено последната част. Почти се просълзих.

22.02 2014 в 19:43

Познавам авторката, това е един от най-добрите й текстове. Изключително верен, но точно сега не е времето за това иначе честно предупреждение. Да, Европейският съюз е разочароващ и лицемерен. Но - за разлика от евразийските неосъветски режими - поне не избива хора по площадите.

И все пак ми се ще да вярвам, че не само в Украйна, но и тук, в България, ще успеем да свалим от власт прокремълската мутрокрация.

22.02 2014 в 15:29

Мирише на платена публикация от Соросоидите. Много явно прокопсахте европейци от кък сте в Евросъюза??? Обедняхте повече! Това писмо е бутафория, нагласена работа, наивници.

22.02 2014 в 13:02

Колкото и принципни прилики да има в положението на украинското и българското население, народопсихологията е много различна.
В България последствията от мутрократичния дирижиран преход са също фрустририран, оскотял и апатичен електорат и евтина проституция, макар и в по-омекотена форма. Украинците обаче очевидно имат запазено изключително силно чувство за общност и национално достойнство. Путиновите слуги се опитаха да се изгаврят, но бяха позорно смазани. В България масовото сеирджийство вече се е изродило във възхищение от олигарсите, дребен тарикатлък или честно, но жалко отчаяние.
Докато малкото активни протестиращи не се научат да се самоорганизират, номенклатурните недоразумения ще продължават да говорят от името на мълчаливото мнозинство.

22.02 2014 в 11:56

Балкански, като пишеш толкоз пъти 1 и същи глупости почваш ли да им вярваш в някакъв момент, или просто тъй си взимаш паричките от работодателя. В смисъл такъв-в един момент не започваш ли да си мислиш, че защитаваш наистина някаква кауза, или на тебе не ти трябват такива дерзания и ти е все тая кво пишеш, стига да има стимули..... Интересен ми е чисто творческия процес, щото все пак съм забелязал мъчиш се да водиш някви диалози и следователно влагаш някви свои "мисли".... Де да знам, чудно ми е дали ги преживяваш нещата дето ги пишеш. Сигурно си тъжен човечец-"борец срещу Импреиализма" и "Четвъртия Хилядолетен Райх". В Карлуково мисля ще намериш съмишленици в неравната битка със Злото. Опитай там, може някой и да те припознае за месия, а и няма да си сам.

22.02 2014 в 11:41

Стига с този САЩ, другари...... Много обичате да оневинявате сатрапа Путин с неговия западен колега и да обяснявате как първия е по-справедлив. Запада това, запада онова, Империя на злото даже се чу някой да прокламира.... Ха-хаха-ха... Жалка история. Липсата на идеи винаги може да се компенсира със "Западът е-люлка на злото" и "те там на запад всичките са гейове", само че времете тече напред, а руският народ все така благоденства.

22.02 2014 в 11:07

иво две думи само :

ТИ СИ ПРЕДАТЕЛ....

22.02 2014 в 08:51

Ако нашите играеха с Русия и Путин, сега щяхме да имаме АЕЦ и сигурен съм още доста други изгоди и шяхме да сме една идея по-напред.Вече видяхме украинските полицаи как хващат "революционери", които се оказват американски агенти.