#EU Protects: Спасяване на есетровите риби

Или как ЕС опазва природата и помага на рибарите по Дунав да запазят поминъка си

OFFNews 22 март 2019 в 08:58 3818 0

Снимка Pixabay

Есетровите риби населяват нашите реки от над 200 милиона години, но понастоящем пет от шестте вида, живеещи в Дунав, са критично застрашени. За да бъдат защитени видовете, ЕС обединява усилията на изследователи, местни длъжностни лица, НПО и учители от Австрия, България, Германия, Румъния, Сърбия и Украйна. Те са част от лицата на кампанията #EUProtects ("ЕС: По-защитени заедно"), която разказва за неизвестните герои сред нас, грижещи се за сигурността, околната среда, здравето и стандарта на живот в ЕС.

През последните 50 години популацията на дивите есетрови риби в река Дунав намалява. Изчезването им би навредило сериозно на състоянието на реката, а също и на дунавските рибарски общности. Затова много хора в различни държава на общността работят за опазване на местообитанията на древния вид, както и на животните и общностите, които зависят от тях. На риск са изложени не само есетровите риби – много други видове, които играят ключова роля в нашите екосистеми, се нуждаят спешно от защита.

Екатерина Войнова

Българката Екатерина Войнова от Световния фонд за дивата природа добавя, че България е сред големите легални производители на хайвер в световен мащаб. "Тъй като яйцата на дивите есетрови риби се намират в горния ценови сегмент, те стават жертва на бракониери при нелегалната търговия с хайвер“, обяснява тя. Фондът работи по финансиран от ЕС проект заедно със служителите на българските, румънските, украинските и сръбските правоприлагащи органи, за да опази хвърления хайвер на дивите есетрови риби по цялото долно течение на Дунав, от Железни врата чак до Черно море.

Томас Фридрих. Снимки: Europa.eu

„Понастоящем заплахи за есетровите риби в Европа са прекомерният риболов, намаляването на местообитанията, язовирите и другите физически прегради по миграционните маршрути. С помощта на ЕС работим с различните държави в региона, за да се справим с тези заплахи", казва Томас Фридрих от Университета по естествени ресурси и науки за живота (Австрия). По думите му есетровите риби играят важна роля в цялата екосистема. "Чрез комбиниране на изследователски дейности и активни усилия за опазване реката може да стане по-добра за всички свои обитатели – от рибите до хората", убеден е Томас.

Юта Ярл, от Австрия, също е ангажирана с каузата като част от екипа на Световния фонд за дивата природа. 

Юта Ярл

„Ние координираме проекта на ЕС за опазване на есетровите риби. Работим директно с рибарските общности в Дунавския регион, които от поколения разчитат на тези риби, казва тя. - Организираме обществени обсъждания и обучителни сесии с рибарите, за да разберем техните потребности и да потърсим решения за алтернативен поминък, като туризма или производството на местни продукти.“

Румънката Кристина Мунтяну разработва обучения за младежи с информация за реката, есетровите риби и другите природни ресурси в нея. Кристина също работи по проекти на ЕС към Световния фонд за дивата природа.

Кристина Мунтяну

„Този проект няма само образователна цел и не се ограничава единствено в границите на Румъния: опитваме се да научим хората в Дунавския регион как да създават приходи в своите общности, както и да възпитаваме уважение към околната среда“, обяснява Мунтяну.

В програмата се включват учениците на Юлия Химербауер от училище "Рудолф Щайнер", Австрия. 

Юлия Химелбаум

„Моите ученици взеха участие в програмата на ЕС за ново зарибяване с есетрови риби. Всеки от тях пусна по една риба на свобода в реката“, споделя Юлия.

„Няма значение дали след 20 години всички те ще станат морски биолози или не. Ако запомнят това преживяване и започнат да се грижат за околната среда, това вече ще бъде истински успех“, убедена е тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови