ДПС иска имената от Възродителния процес да бъдат изтрити от регистрите

ОFFNews 27 октомври 2014 в 21:36 8032 22

Лютви Местан.
Лютви Местан.

Парламентарната група на ДПС е внесла законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, в който се иска заличаване на имената, дадени на българските мюсюлмани по време на Възродителния процес.

Това става ясно от страницата на парламента, където са публикувани внесените днес законопроекти, които предстои да бъдат гласувани. Искането е било подписано от абсолютно цялата парламентарна група на "Движението за права и свободи".

Една от промените сочи, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" се задължава служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на българските граждани, които са си възстановили предишните имена.

Дирекцията също така се задължава да възстанови имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени.

Друго от исканията е да се добави нова алинея, гласяща, че при "издаването на удостоверения и преписи от актове за гражданско състояние от гражданите не може да се изисква предоставянето на лични данни, които са се намирали в Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) и свързаните с нея регистри, но са били заличени".

"Непрекъснато получаваме сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване, те доста често са питани от служителите да съобщят какви са българските им имена", се посочва в мотивите на законопроекта.

Това искане, от своя, е "засягащо съвестта и чувствата на гражданите", а за мюсюлманите, станали жертва на Възродителния процес, то е "още по-недопустимо и болезнено да се изисква от граждани да посочват имената, които са им били насилствено наложени в онзи мракобеснически период".

Затова от ДПС искат веднъж завинаги "да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените имена на въпросните български граждани, "както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите по гражданско състояние". В случай че даден служител си позволи изискването на подобни данни, той ще трябва да бъде наказан, пише още в мотивите.

"В крайна сметка обществената съвест и моралът изискват държавата, така както насилствено им е отнела рождените им имена без тяхното съгласие, да им ги възстанови, без да товари с ненужни задължения техните наследници", обосновават се от ДПС за възвръщането на турско-арабските имена на починалите преди 30 юни 2001 г. български мюсюлмани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!