Quantcast

ДПС иска имената от Възродителния процес да бъдат изтрити от регистрите

ОFFNews Последна промяна на 27 октомври 2014 в 21:36 7160 22

Лютви Местан.
Лютви Местан.

Парламентарната група на ДПС е внесла законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, в който се иска заличаване на имената, дадени на българските мюсюлмани по време на Възродителния процес.

Това става ясно от страницата на парламента, където са публикувани внесените днес законопроекти, които предстои да бъдат гласувани. Искането е било подписано от абсолютно цялата парламентарна група на "Движението за права и свободи".

Една от промените сочи, че Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" се задължава служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на българските граждани, които са си възстановили предишните имена.

Дирекцията също така се задължава да възстанови имената на мюсюлманите у нас, починали преди 30 юни 2001 г., чиито имена са били принудително променени и не са били възстановени.

Друго от исканията е да се добави нова алинея, гласяща, че при "издаването на удостоверения и преписи от актове за гражданско състояние от гражданите не може да се изисква предоставянето на лични данни, които са се намирали в Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) и свързаните с нея регистри, но са били заличени".

"Непрекъснато получаваме сигнали от български граждани с турско-арабски имена, че при тяхното административно обслужване, те доста често са питани от служителите да съобщят какви са българските им имена", се посочва в мотивите на законопроекта.

Това искане, от своя, е "засягащо съвестта и чувствата на гражданите", а за мюсюлманите, станали жертва на Възродителния процес, то е "още по-недопустимо и болезнено да се изисква от граждани да посочват имената, които са им били насилствено наложени в онзи мракобеснически период".

Затова от ДПС искат веднъж завинаги "да се заличат в ЕСГРАОН насилствено наложените имена на въпросните български граждани, "както и да се въведе изрична забрана подобни данни да се изискват от служителите по гражданско състояние". В случай че даден служител си позволи изискването на подобни данни, той ще трябва да бъде наказан, пише още в мотивите.

"В крайна сметка обществената съвест и моралът изискват държавата, така както насилствено им е отнела рождените им имена без тяхното съгласие, да им ги възстанови, без да товари с ненужни задължения техните наследници", обосновават се от ДПС за възвръщането на турско-арабските имена на починалите преди 30 юни 2001 г. български мюсюлмани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2014 в 04:24

Тоя жив ли е още бе???? Ако е жив,да знае,че ние българите никога няма да бъдем едно с турците!!!! Чих хуй търси по нашите земи,мамка му манафска,та не си е заминал с родата си за Турция,щом се пише за турчин?! Не го ли мъчи съвестта,че турците са държали в робство и клали българи, в продължение на 500 години,на земите им и в родните им места????Това честно ли е по многобройни и силни народи,да колят и поробват по слаби,както е в случаят с Турция и България???? Какво търсят турци по нашите земи,че и имат и претенции за власт, и да ни управляват????

29.10 2014 в 16:54

Какви жертви искат да се изкарат. Та не ги изсели всичките ТОДОР ЖИВКОВ. Защото той е знаел за какво става въпрос. И предвиждал тази наглост от тях , която проявяват в момента. Да млъкват вече, защото стават жалки.

29.10 2014 в 15:34

Ами докато не гласуваме, така ще е. Колкото повече депутати има ДПС, толкова повече този козел ще зее. Щом не протестираме, поне да гласуваме, ама и това не правим.

29.10 2014 в 01:08

А вашите имена защо не се изтрият от регистрите?И вие болшинството сте биле българи,претендирате че сте българи и милеете за тази страна.Щом живеете в България ще изучавате български и ще говорите този език.Майчиния език е този от където ти е потомството и където си роден и живееш.Изпълняват се законите на държавата където живееш независимо вяра и вероизповедание.Щом не сте съгласни границата е отворена,отивай там където изповядват твоята религия, говорят езика който ти искаш.Развявай знамето с полумесеца там и изпълнявай техните закони.БЪЛГАРИЯ Е ЗА БЪЛГАРИ и за всички,които искат да живеят в нея говорят български и изпълняват законите и.

28.10 2014 в 15:18

Този "КАВАЛ" съвсем се забрави !? Много се взима на сериозно. Забравиха историята, преди много години, "КОЙ" е започнал по-мохамеданчването. Да спрат да заблуждават и да влезнат в ЧАС.................

28.10 2014 в 08:40

О_sando, о_глупако, какви глупости плещиш?!!! Миналата година бе научно доказано с ДНК тест, че българите нямат абсолютно нищо общо с турците или тюркските племена.

28.10 2014 в 07:06

Ами внесете го като проектозакон и се разберете със Сидеров да подскача, та да стане говорилня и в шума да забравим за Корпорацията и КТБ. НЕ МИНАВА, хитрецо нагъл. За вашите манипулации сега 4г. трябва - IGNORE.
Като кажете "Добър ден" , другите трябва да се огледат какво целите. Долна пасмина. Ей колко прав беше Костов преди 20г., като каза, че сте проклятието на прехода. Затова го мразите, нали ?

28.10 2014 в 06:19

Смяната на имената е минало, история, но това не трявба да се заличава, важното е, че грешката е поправена. Много от мюсюлманите сами избраха и смениха имената си, насилствено сменени бяха имената на онези, които отказаха да спазят влезналия в сила тогава закон за имената. Много мюсулмани след години отново минаха към български имена, които пазят и до днес за да бъдат добре приети на запад. "Интетеса клати феса" - това е морала на мюсюлманина!

27.10 2014 в 23:53

Ех ако можеше да се заличи и че половината ДПС-ари са бивши ДС-ари...

27.10 2014 в 23:47

Пичове тук си пишем някакви работи ама то вече е късно те ДПС няма да ни върнат водещите медии и ще продължават да ни изкривяват морала и културата. КТБ ги направи медийни монополисти, а сега искат и да им ги платим докато ни облъчват с тях.