ДНСК с претенции само към последния изграден етаж от сградата Златен век

OFFNews 23 юни 2021 в 08:46 3914 0

Сградата „Златен век” е имала разрешение за строеж до януари 2020 г. Извършеното строителство след тази дата е без строителни книжа и само то подлежи на премахване. Това е един етаж и вертикалите над него. 

Това заяви шефът на ДНСК арх. Влади Калинов по Нова тв. 

„Има един документ, в който самите „Артекс” определят датата, на която изтича тяхното разрешение за строеж, а именно – 11 януари 2020 г., т.е. 10 години след откриването на строителната площадка”, каза още той. Това е молба, с която искат да си изтеглят парите за такса до Столична община, уточни Калинов. 

От 1996-та година насам там е предвидено изграждането на 108-метрова сграда. Още оттогава устройственият план е предвиждал точно на това място да бъде изградена такава кула. Досега никой не е предприел никакви действия този план да бъде променен”, категоричен бе Калинов. Планът е приложен през 2017 г. , каза още Калинов. 

„Кой е прав, ще реши българският съд. Нашият сериозен апел е държавата да спазва закона така, както го спазват гражданите”, коментира арх. Пламен Мирянов от Артекс. Законът е допуснал разрешението за строеж да се удължава чрез издаване на ново разрешение, обясни той. 

Столична община издава ново разрешение за строеж през 2012 г. на предишната фирма, тя плаща таксите, каза още Мирянов. 

„Длъжни сме да спазваме закона. Работим 28 години и сме построили близо 100 обекта. Представете си една толкова голяма и сериозна компания как би могла да не спазва закона?”, коментира той.

И допълни: „Смятам, че специалистите като Калинов са подведени от съветници, които са недобросъвестни и некомпетентни”. Имаме решение на Софийски градски съд, припомни той. Абсудно е да се нарича промяната в закона "поправката Артекс", той беше обнародван, коментира арх. Мирянов. 

Съдът никога не е обсъждал срокът на решения, категоричен бе шефът на ДНСК. 

През 2007 г. е издадено разрешението за строеж, към онзи момент с валидност 5 години. През 2012 г. имаме заповед на главния архитект, с която се подновява срокът за завършване на сградата. Към 2012 г. отново имаме 5-годишен срок на валидност", обясни адвокат Милена Гайдарска за валидността на разрешителното по бТВ. През февруари 2017 г. са публикувани промените в Закона за устройство на територията и съгласно промените, за обектите от първа и втора категория, срокът за завършване на строителството е 10 години от откриване на строителната площадка, само че през 2012 г. вече имаме презаверка. Този акт е валидният и заварен към датата на поправката", отбеляза още адвокатът.

Според нея разминаването идва от това, че ДНСК изчисляват от датата на откриването на площадката, все едно не е имало презаверка на разрешителното. 

"Никога не сме участвали в обществени поръчки, за да сме зависими от политическо влияние. Тази сграда винаги е била замислена за висока. Още през 1996 г. главният архитект на София постановява такова градоустройство. Няма друг развой на
събитията, дали ще бъде с презаверката от 2012 г. или с друго разрешение, тази сграда ще я има", категоричен беше арх. Мирянов. Той посочи, че от компанията са готови да намалят височината на сградата от 34 на 31 етажа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови