Делян Пеевски напусна ДАНС с отворено писмо

Александра Маркарян 15 юни 2013 в 13:29 40210 58

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски се оттегля от ръководния пост в ДАНС.

Депутатът от ДПС, чието избиране в ДАНС вчера предизвика грандиозни протести, е написал отворено писмо, в което обяснява мотивите за оставката си.

То бе публикувано току що в агенция БГНЕС:

Ето и неговия текст:

"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това. Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България".

Оставка?

Внимателен прочит на писмото показва, че Пеевски не подава оставка, а декларира готовност да бъде сменен, стига издигналите го да пожелаят това.

Тази подробност веднага предизвика разнопосочни тълкувания.

Едното е, че просто текстът на писмото е лошо формулиран и предизвиква двусмислие.

Другото е точно обратното - че текстът е прекалено добре формулиран, защото Пеевски е избран за шеф на ДАНС, но не е назначен, тъй като не е подписал акта си за назначение. За това няма как да подаде оставка.

Трета версия гласи, че този юридически казус и двусмислието на писмото ще бъдат повод за няколкодневна дискусия, в която БСП ще може да говори как всъщност е била против назначението на Пеевски и поне малко да замаже положението.

Протестите

Към момента изглежда, че напускането на Пеевски няма да спре протестите, но не е ясно в какъв мащаб ще са те.  Фейсбук групата, която организира протестът вчера промени името си от “Не искам Пеевски за шеф на ДАНС” на “Не искаме Правителството, предложило Пеевски за шеф на ДАНС!”.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!