Делян Пеевски напусна ДАНС с отворено писмо

Александра Маркарян Последна промяна на 15 юни 2013 в 13:29 37383 58

Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски се оттегля от ръководния пост в ДАНС.

Депутатът от ДПС, чието избиране в ДАНС вчера предизвика грандиозни протести, е написал отворено писмо, в което обяснява мотивите за оставката си.

То бе публикувано току що в агенция БГНЕС:

Ето и неговия текст:

"Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това. Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България".

Оставка?

Внимателен прочит на писмото показва, че Пеевски не подава оставка, а декларира готовност да бъде сменен, стига издигналите го да пожелаят това.

Тази подробност веднага предизвика разнопосочни тълкувания.

Едното е, че просто текстът на писмото е лошо формулиран и предизвиква двусмислие.

Другото е точно обратното - че текстът е прекалено добре формулиран, защото Пеевски е избран за шеф на ДАНС, но не е назначен, тъй като не е подписал акта си за назначение. За това няма как да подаде оставка.

Трета версия гласи, че този юридически казус и двусмислието на писмото ще бъдат повод за няколкодневна дискусия, в която БСП ще може да говори как всъщност е била против назначението на Пеевски и поне малко да замаже положението.

Протестите

Към момента изглежда, че напускането на Пеевски няма да спре протестите, но не е ясно в какъв мащаб ще са те.  Фейсбук групата, която организира протестът вчера промени името си от “Не искам Пеевски за шеф на ДАНС” на “Не искаме Правителството, предложило Пеевски за шеф на ДАНС!”.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 20:54

Мен ме е срам да се нарека мъж, ако останалите мъже в България изглеждат, като Пеевски!

17.06 2013 в 20:53

Ще го върне Бойко, ама в панделата. Пеевски си е само за Диарбекир, лошото е, че управляващите не знаеха, че ние знаем... сган долна, давайте да ги махаме, всичките!

17.06 2013 в 18:41

Господинът Пеевски,от Благоеградския техникум всячески се е стремил да остане със депутатската заплата . От текста ясно си личи ,че е доста премислен преди да го даде за публикуване .

16.06 2013 в 00:12

Вижда се че кукловодите на прехода са объркани и с право. Скоро прехода ще приключи не така както са го планирали. До няколко месеца когато изпратим и последната им кукла Орешарски ще излязат потресаващи истини за мнимият преход и защо работещият Българин е по беден от безработният Европеец....

15.06 2013 в 21:55

Щом ще се учим на правопис, тогава "в българскиЯ език" (т. 5). С пълен член се членува подлога, а подлогът 1/ отговаря на въпроса "кой" е 2/никога няма предлог. Много просто и лесно правило.
В случая обаче граматиката е нещо второстепенно, имаме къде по-важни проблеми.

15.06 2013 в 21:04

Онзи, който предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС - той трябва да подаде оставка.
Този някой е Пламен Орешарски!
Оставка!

15.06 2013 в 17:40

Aide Boikooo

oshte 4 godini

<strong>Моля, пишете на кирилица!</strong>

15.06 2013 в 17:36

И ти! Хубаво е, като се критикува, да се дава и пример за подражание. Точка 7!

15.06 2013 в 17:33

Ех, Манева, дали се правите или сте си така , че не разбирате кой скалъпи всички компромати и лъжи, които тепърва ще се разплитат Станишев си каза, че с всякакви средства ще свали Борисов и тези средства се видяха - а трябва да се признае в мръсотиите и лъжите БКП/БСП нямат равни. Конкуренция им правят турските агентите на ДС/КГБ .
Защо обиждате така - дали тази свиня Пеевски е по-грамотен или образован ??? А мазния Станишев без един ден трудов стаж, освен в партийната пропаганда???
Какво лошо има човек да е ПОЖАРНИКАР??? Това е професия като всяка друга и с какво право обиждате хората, която са я избрали??? Как ги преценихте, че са "прости" - в сравнение с кого и какво????
И стига с тези бюлетини, които нито са ФАЛШИВИ, нито биха могли да се използват за нещо, така както не са нарязани дори, а просто са били хартия - опакована най-вероятно за преработка, а не за изборните секции. НООООО, НА НЯКОИ ХОРА НЕ ИМ ХАРЕСВА ИСТИНАТА И НЕ ИСКАТ ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО ТОВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Добре , че повечето млади и образовани хора разбират от къде идва ГОЛЯМОТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

15.06 2013 в 17:19

Абе, ей, манипулатори скапани, къде в това отворено писмо пише, че се оттегля от поста си? Щял да приеме евентуално решение на НС, бла, бла. Все едно някой ще го пита, ако решат да го махнат.