Дефицит на училищни сгради е на път да дискриминира 1000 ученици във Варна (обновена)

Ръководствата на МГ Варна и ОУ "Захари Стоянов" все пак се разбраха да запазят двусменният ротационен режим на обучение на учениците си

Нели Александрова 12 юли 2023 в 08:39 1863 2

МГ Варна

Снимка Нели Александрова

Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Захари Стоянов“

Възможно ли е 1000 деца да учат девет месеца и половина, от 15 септември 2023 г. до 30 юни 2024 г., само втора смяна и всеки ден от седмицата да приключват учебните си занятия в 19.15 ч.?

Възможно е, ако се вярва на концепцията за разрешаване на казуса с недостига на учебни стаи и сгради във Варна.
Споразумение, подписано между директорите на делящите една сграда Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ и ОУ „Захари Стоянов“ във Варна предвижда учениците в 5, 6, 8, 9, 10 и 11 клас на гимназията да учат целогодишно само втора смяна. По неофициална информация, датата на споразумението е 26 юни.

Става въпрос за около 40 паралелки с деца на възраст между 11-12 и 17-години, които ще бъдат превърнати в заложници на висящ от десетилетия проблем във Варна и „ще са подложени на системна физическа и психическа умора“, пишат родители на учениците в жалба, с която OFFNews разполага. Тя е адресирана до Министерство на образованието, омбудсмана, президента, РЗИ Варна и др.

Спорната сграда е разположена в кв. „Чайка“ в най-големият варненски район „Приморски“. Той обхваща грубо частта северно и източно от бул. „Цар Освободител“ - край Икономическия университет, до „Златни пясъци“, т.е. и всички силно застроени вилни зони, местности и курорти.

Предложеният едносменен целогодишен режим е дискриминационен, пише в жалбата на родителите, под която стоят подписите на повече от половината от тях. Заради часа на приключване на занятията, децата се прибират едва около 20 ч. – живеещите в по-крайни квартали и по-късно, и ако нямат допълнителни извънкласни занятия и участия.
В документа, родителите настояват за връщане на двусменният ротационен режим на обучение, валиден до момента и за двете училища.

"Не може едно училище (ОУ „Захари Стоянов“), да се опитваме във Варна да го превърнем в „образцово“, за сметка на другото училище – Математическата гимназия, което има същите права на ползване, а част от учениците му учат в пригодени за учебни помещения части от коридори, бивши складове и др.", коментират родители, подписали се под жалбата.

В нея те настояват още учениците „постигнали едни от най-високите резултати, включително на международно ниво, представяйки България, да бъдат поощрявани, а не дискриминирани и ощетявани“.

В последните две десетилетия, МГ Варна е в първите топ 3 средни училища в България по резултати от матури, НВО или изпитите в 10 клас, както по математика, така и по български език и литература (класацията от 2023 г. ги нарежда на второ място след СМГ например).

Спорът между двете варненски училища не датира отскоро, но в последните години имаше негласно споразумение да не се увеличава приемът. За „ябълка на раздора“ сега се сочи обособяването на още една нова паралелка за прием на деца в първи клас в основното училище, което изисква и още една стая в сграда, която се пръска по шевовете.

„Не разбираме как и защо появата на още 18 или 20 деца трябва да доведе до подобни драстични промени, касаещи освен около 1000 ученици, но и семействата им и занятията, които посещават и се съобразяват със смените на децата. Още повече, че с изискването за уседналост при кандидастването за първи клас, потенциалният брой на бъдещите първокласници е бил ясен във всяка една от последните три години“, коментират подписали се под жалбата родители.

Казусът не е обсъждан с тях като заинтересована страна. Поставени са поставени пред свършен факт. Според тях „въвеждането на режим на обучение, състоящ се в провеждането на целогодишни учебни занятия САМО във втора смяна за учениците от МГ „Д-р Петър Берон“ Варна не е законосъобразно и е в противоречие с разпоредбите на чл.3, ал.2, т.4 от Закона за предучилищното и училищното образование (той предвижда „равнопоставеност и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование“ – бел.р.).

Във Варна има още три двойки училища, които делят една сграда, но назад в годините именно споровете между ръководствата на ОУ „Захари Стоянов“ и МГ „Д-р Петър Берон“ са били най-ожесточени. Проблемът с общото им съжителство ще бъде разрешен едва след изграждане на планираната нова сграда на гимназията. За нея се говори от поне пет години, но засега е само на картинка и реалното ѝ изграждане не се очаква в близките две години.

Пускат поръчка за проектиране на нова сграда на Математическата гимназия във Варна

Ако не се стигне до връщане на статуквото, родителите на учениците от МГ Варна планират протест на 17 юли. Казусът ще бъде обсъждан и по обед в сряда (12 юли) от ръководствата на двете училища и представители на община Варна. Общински съветници настояват и за спешно заседание на ресорната комисия по наука и образование с изслушване на всички замесени.

След повече от два часа и половина ръководствата на МГ Варна и ОУ "Захари Стоянов" все пак се разбраха да запазят двусменният ротационен режим на обучение на учениците си.

Постигнато беше нови споразумение между двете училища, което ще бъде обсъдено и с родителите на МГ "Д-р Петър Берон", преди да бъде подписано между двамата директори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

12.07 2023 в 10:34

Рашистки им*ецил.

При Стамболов държавата току-що е била създадена и е нямала достатъчно институции. Плюс това не ги е построил Стамболов, а по негово време най-различни други хора, вкл. изцяло частни инициативи.

България се беше доближила до 9 милиона, но след 10 ноември 2 милиона емигрираха, а прирастът стана отрицателен.
Което прави много училища и болници излишни.
 
X

Да помогнем на украинските деца!