Държавата си търси 875 хил. лв. от Симеон Сакскобургготски

OFFNews Последна промяна на 12 декември 2013 в 12:18 4169 8

Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС

 

875 хил. лв. - приходи от сеч на дървен материал в имението "Царска Бистрица" в курорта "Боровец" , е поискала държавата от Симеон Сакскобургготски.

Адвокатите на държавата са предявили иск за сумата, в която са включени и входни такси и от наема на всички имоти заедно с лихвите до завеждането на делото през 2011 г. Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът бъде признат за държавен.

Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му пък искат, ако съдът им отнеме двореца, да получат от държавата 200 000 лв. за подобренията и инвестициите, които са правили в "Бистрица".

Пред съда защитата на Симеон и сестра му опитаха да докажат, че земята, върху която попадат имотите, никога не е била държавна, за да претендира държавата за собственост.

Съдът прие представени от адвокатите документи от 1904 г., според които 12 000 декара гора в местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод. След това въпросните гори са продадени на община Самоков, а по-късно вече са част от стопанството към "Царска Бистрица".

Според защитниците на Сакскобурготски тази територия попада и в един от двата нотариални акта, чрез които държавата претендира за собственост на двореца. Адвокатите на държавата пък са мнение, че представената документация няма нищо общо с предмета на делото.

Делото за собствеността на "Царска Бистрица" продължава в Софийския окръжен съд вече две години и половина, а съдебни дела се водят още за дворците "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол".

В средата на декември 2009 г. депутатите наложиха мораториум върху правото на бившия премиер и сестра му да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе, до приемането на специален закон. Временната мярка действа и досега. Заради мораториума през лятото на 2010 г. Сакскобургготски заведе дело срещу България в Страсбург, по което юристи му предричат успех.

На 6 декември 2013 година ВКС излезе с решение да не връща двореца “Кричим” на Симеон Сакскобургготски. 

Адвокатите на бившия лидер на НДСВ бяха представили в съда новооткрити доказателства, че имотът, в който освен “Кричим” се включват и Австрийска къща, конюшня, цветарник и бункер, е негова собственост. Става въпрос за стенограма от заседание на парламента от октомври 1887 г., която обаче не беше счетена за ново доказателство от ВКС.

Основното противоречие идва от факта, че собствеността на имотите влиза в Интендантството на цивилната листа на Царя. То, от своя страна, се явява държавна служба, занимавала се с материалното осигуряване на българския монарх от 1878 г. до 1947 г. По този начин имотите на Интендантството, издържано от държавния бюджет, също се явяват държавна собственост.

Миналата седмица окончателно приключи сагата за двореца "Кричим", който остава държавна собственост. С решение от 6 декември, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави без уважение молбата на Сакскобурготски и Мария-Луиза Борисова-Хробок за отмяна на основание "новооткрито обстоятелство" на влезлите в сила решения на Окръжен съд-Пловдив, потвърдено от Апелативен съд–Пловдив и от ВКС, и връщане на делото за ново разглеждане.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.07 2014 в 18:14

Докараха го комунистите,и той им се отблагодари.

07.03 2014 в 22:42

Интервю с Климент Денчев с Петя Бахарова ......... - Как в Канада приехте появата на Симеон Сакскобургготски в политическия живот на България? - Най-големият комплимент, който може да бъде направен на българския народ, е съществуването на Негово величество Симеон Втори. И ме вбесяват разни хора, които изразяват пренебрежение и непочитание към Негово величество. Харесва ли им или не, титлата му е цар на българите, включително и на тези, които го мразят. А защо го мразят? Това е вековната злоба на роба, завистта на комплексарите. В момента никой друг народ няма цар за премиер-министър, който на всичкото отгоре има ...още непосилната задача да гради отново тухла по тухла разрушеното. Защото тия боклуци, тая чалга и помия, която залива България всеки ден, е нарочно направена от комунистите. За да кажат злорадо: “Ето, искахте демокрация - на ви я.“ Само че не е така. Слава Богу, има такива като мен, които идват от другата страна на завесата и знаят за какво точно става дума.Всички сме виновни, включително и аз, защото оставяме това да се случи. В България мразим авторитетите. А като ги мразим, ще си намерим майстора.

15.02 2014 в 22:13

Имотите ги върнаха НДСВ с любезната помощ на Стефан Софиянски. Даже когато му ги дадоха управляващите (т.е. самият мадридски мошеник и юпитата му) отмениха със закон данък наследство за да не плаща за тъй нареченото му наследство. Една или две години след това отново върнаха закона.
Същият този "цар" по телевизията се възмущаваше, че заради наложения мораториум сега трябвало със собствени средства да си плаща годишните данъци.
Мошеник, който вкара за първи път в управлението турците!!!

12.12 2013 в 21:24

Сичко да му земат на бай Симо щото той пусна мазната банкянска филия на светло...

12.12 2013 в 14:36

Царяяя педераст, але але!

12.12 2013 в 13:30

Да, наистина. България все още е парламентарна република и е абсурд да се говори за монарх ! Монарх е бил Борис , но той не е крал от държавата и е имало златен лев и не инфлация, а дефлация. Срам и позор !

12.12 2013 в 12:49

Ми виж решенията - имената на съдиите ги пише ;)
пише и имената на конституционните боклуци, произнесли се в/у предишна Конституция, а не по тая по която имат права. и така.
Отделно Симеончо се закле в републиканската Конституция, та правата си като монарх тряя да са му у леву.

12.12 2013 в 12:44

Аз пък все пак да попитам: кой му върна имотите, които са държавни, кой, кой ?