Държавата си търси 875 хил. лв. от Симеон Сакскобургготски

OFFNews 12 декември 2013 в 12:18 5233 8

Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски, Снимка: БГНЕС

 

875 хил. лв. - приходи от сеч на дървен материал в имението "Царска Бистрица" в курорта "Боровец" , е поискала държавата от Симеон Сакскобургготски.

Адвокатите на държавата са предявили иск за сумата, в която са включени и входни такси и от наема на всички имоти заедно с лихвите до завеждането на делото през 2011 г. Парите могат да бъдат присъдени, ако имотът бъде признат за държавен.

Адвокатите на Сакскобургготски и сестра му пък искат, ако съдът им отнеме двореца, да получат от държавата 200 000 лв. за подобренията и инвестициите, които са правили в "Бистрица".

Пред съда защитата на Симеон и сестра му опитаха да докажат, че земята, върху която попадат имотите, никога не е била държавна, за да претендира държавата за собственост.

Съдът прие представени от адвокатите документи от 1904 г., според които 12 000 декара гора в местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод. След това въпросните гори са продадени на община Самоков, а по-късно вече са част от стопанството към "Царска Бистрица".

Според защитниците на Сакскобурготски тази територия попада и в един от двата нотариални акта, чрез които държавата претендира за собственост на двореца. Адвокатите на държавата пък са мнение, че представената документация няма нищо общо с предмета на делото.

Делото за собствеността на "Царска Бистрица" продължава в Софийския окръжен съд вече две години и половина, а съдебни дела се водят още за дворците "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол".

В средата на декември 2009 г. депутатите наложиха мораториум върху правото на бившия премиер и сестра му да се разпореждат със земи и имоти, върнати им като наследници на бившите царе, до приемането на специален закон. Временната мярка действа и досега. Заради мораториума през лятото на 2010 г. Сакскобургготски заведе дело срещу България в Страсбург, по което юристи му предричат успех.

На 6 декември 2013 година ВКС излезе с решение да не връща двореца “Кричим” на Симеон Сакскобургготски. 

Адвокатите на бившия лидер на НДСВ бяха представили в съда новооткрити доказателства, че имотът, в който освен “Кричим” се включват и Австрийска къща, конюшня, цветарник и бункер, е негова собственост. Става въпрос за стенограма от заседание на парламента от октомври 1887 г., която обаче не беше счетена за ново доказателство от ВКС.

Основното противоречие идва от факта, че собствеността на имотите влиза в Интендантството на цивилната листа на Царя. То, от своя страна, се явява държавна служба, занимавала се с материалното осигуряване на българския монарх от 1878 г. до 1947 г. По този начин имотите на Интендантството, издържано от държавния бюджет, също се явяват държавна собственост.

Миналата седмица окончателно приключи сагата за двореца "Кричим", който остава държавна собственост. С решение от 6 декември, тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) остави без уважение молбата на Сакскобурготски и Мария-Луиза Борисова-Хробок за отмяна на основание "новооткрито обстоятелство" на влезлите в сила решения на Окръжен съд-Пловдив, потвърдено от Апелативен съд–Пловдив и от ВКС, и връщане на делото за ново разглеждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови