Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Държавата ще осигурява с по 3 лв. на година спорта на ученик. Вече ще плаща и на частните градини и училища

Александра Маркарян Последна промяна на 23 януари 2020 в 11:54 2207 0

Държавата ще плаща по 2 лева годишно на дете за спорт в детските градини, по 3 лева годишно - на ученик и на студент, отново за цяла година. Размерите на финансирането за спорт, които училищен директор определи като "подигравка" пред OFFNews днес, са непроменени от 2000 г. насам и в проект на ново постановление за нормативите за физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност са запазени без промяна. Вносителят - министърът на младежта и спорта Красен Кралев - твърди в мотивите си, че чрез тях "ще се постигне обезпечаване на дейностите, свързани с насърчаване на децата и младите хора към системни занимания със спорт". Новото е, че ако проектът бъде приет от правителството, държавата вече ще финансира спорта и в частните детски градини и училищата, за който родителите и сега плащат, и то многократно повече. Дали това би довело до намаляване на таксите им, предстои да се разбере.

Проектът за Постановление на Министерски съвет за определяне на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и спортно-туристическа дейност на деца и учащи в институции в системата на предучилищното и училищното образование и във висшите училища е внесен от министър Кралев на 17 януари и разглеждането му от правителството предстои след 18 февруари.

По 2 лева на дете ще се плаща за бюджетна година както на децата в градините, така и на тези в подготвителните групи. По 3 лв. ще се дава за ученик в държавно, общинско или частно училище. Същата сума е предвидена за година за курсантите и студентите в редовна форма на обучение във висшите училища. В проекта не се уточнява дали се обхващат и частните университети.

OFFNews изпрати вчера запитване до Министерството на младежта и спорта за мотивите на министър Кралев да включи частните училища и градини, тъй като от мотивите му към проектопостановлението те не стават ясно. В него е записано единствено, че действието не противоречи на Закона за спорта и е разрешено от Закона за предучилищното и училищното образование. Нито един от двата закона не вменява такова задължение на държавата. Помолихме също министерството да онагледи с примери как с 2 или 3 лева на година се осигуряват пълноценни занимания със спорт на дете в детска градина и на ученик. Поинтересувахме се и дали се включват частните университети.

От ММС не са отговорили на въпросите ни към този момент.

Проектопостановлението предвижда още да се дава отчет пред обществените съвети в училищата и градините как са изразходвани средствата.

За получаването им отново ще се кандидатства с проекти, които директорите ще подават.

За какво могат да отиват тези пари в училищата, разясни директор на софийско училище, потърсен от OFFNews.

Те могат да се използват за три неща:

- подобряване на образователната среда, т.е. да се купят например необходими спортни уреди за салона;

- покриване разходите на отборите за участия в областни и национални нива на състезания (застраховки, транспорт, нощувки);

- за дейности и състезания (напр. може да се купят шапки, тениски, спортни ранички, да се осигурят награди за участниците).

Големите училища с много ученици и по-голям бюджет, които могат да си позволят да правят ремонти, могат да запазят парите като преходен остатък и да допълнят необходимата им сума.

Няма как обаче с толкова малко средства дори да се мисли за ремонт на салоните, които не функционират - в България училищата без салони за часовете по физическо възпитание са 500. Липсата им принуждава учители да държат децата на чиновете и например да прекарат часа в игра на шах. Що се касае до общинските училища, ремонт на салон може да се поиска от директора чрез районната общинска администрация за включване в тригодишния план на общината. Често тези планове не се изпълняват или подборът на училищата, в които да се направи ремонт може да се обясни с не толкова професионални, колкото политически критерии.

Остро недофинансираният спорт в градини и училища довежда и до това редовно родителите да плащат за всичко, свързано със спортни занятия, извън часовете по физическо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови