Ексклузивно Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара, предложи Камала Харис да заеме мястото му (обновява се)

ДАНС отчете висок риск от тероризъм и проникване на джихадисти

Юлиан Христов 20 ноември 2013 в 16:16 2273 1

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

 

Повишаване на терористичната заплаха в страната с проникването на представители на екстремистки и престъпни структури с бежанския поток от последните месеци отечете ДАНС. 

Докладът на агенцията беше представен на заседанието на КСНС при президента. 

Според анализа на контраразузнаването основният риск е свързан с нарастващия миграционен поток. Успоредно  с това е налице и риск, заради това, че България е транзитна зона за хора, които целенасочено пътуват към конфликтните зони в Близкия Изток, "където придобиват боен опит и са подложени на влиянието на екстремистки идеологии".

От ДАНС отчитат и възможността за изграждане на територията на България на логистични звена на международни терористични организации, в т.ч. за подпомагане придвижването на европейски джихадисти към конфликтни зони.

Запазва се висок рискът от терористични посегателства срещу български контингенти в коалиционни мисии и официални представителства в държави с екстремистка активност. Не следва да се изключват опити за отвличане (в т.ч. с цел откуп) на дипломати или български граждани, пребиваващи в подобни страни по служебни задачи или с туристическа цел.

От ДАНС отчитат, че в конфликтните зони има големи количества оръжие, като в отделни държави достъпът до тях на практика е неконтролируем. Част от тези оръжия се използват от участващите във въоръжените сблъсъци екстремистки организации в региона, а чрез каналите за незаконна миграция и контрабанда може да се прехвърлят в Европа за нуждите на престъпни групи или за терористични цели.

В същото време издръжката на голям за мащабите на страната ни брой кандидатстващи за закрила и получили статут чужденци изисква значителен финансов ресурс, който не е планиран и се пренасочва от други, чувствителни за българското общество сфери. Това създава условия за напрежение сред определени социални групи. Увеличаването на лицата търсещи и получили закрила обуславя допълнителен натиск върху осигурителната и здравната система, които са в хроничен финансов дефицит, е записано още в доклада. 

Контраразузнаването предвижда увеличаване на социалното напрежение заради нарастващото негативно отношение към бежанците.

В доклада се посочва: 

При увеличаване на лицата с бежански статут може да се прогнозира изостряне на конкуренцията с местното население за работни места (и социални помощи), основно в сектора за нискоквалифициран труд. Предпоставки за социално напрежение създават и културните различия, особено спецификата на религиозните практики. Тези фактори могат да окажат влияние по отношение на успешната интеграция в обществото на получилите закрила.

От ДАНС предвиждат и влошаване на криминогенната обстановка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС