Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП с идея как да защити земеделската земя от "злонамерени" чужденци

Елица Мартинова 12 февруари 2014 в 11:38 1777 0

Земеделска земя

От "Коалиция за България" (КБ) ще внесат промени в Закона за собствеността и ползването на земеделска земя, обяви в кулоарите на парламента Янаки Стоилов.

Измененията целят да защитят българските територии от спекулативни интереси, след като в края на 2013 г. изтече мораториумът върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Идеята на КБ е да се създадат определени изисквания за придобиването на земеделска земя.

Социалистите предлагат право на собственост върху земеделските земи да придобиват физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката.

Според Стоилов това е начин да се гарантира, че земеделската земя ще се използва по предназначение, а не спекулативно, като същевременно българският регламент няма да нарушава европейското законодателство.

Социалистите планират още в хода на обсъждане на законопроекта да включат допълнителни разпоредби, които да не допускат търговски дружества, създадени от чуждестранни юридически лица, извън ЕС, да придобиват и притежават собственост върху земеделски земи.

"Също така би трябвало да се въведе изискването такива търговски дружества да притежават собственост, само когато техните акции са поименни, а не на приносител, за да не се заобикаля съществуващата забрана", посочи Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!