БНС скочи срещу Гешев, националистите заплашват с легална съпротива

OFFNews 18 януари 2020 в 11:13 6204 0

Снимка Архив

Български Национален съюз скочи срещу главния прокурор Иван Гешев, заради разпоредената от него проверка на дейността на БНС.  

Според тях в съобщението на прокуратурата има твърдения с невярно съдържание, а целта е да се провали провеждането на Луков марш на 22 февруари. 

Луковмарш не е забранен! С решение № 5173 от 25.07.2019 г. на Административен съд София-град, забраната на кмета на Столична община е отменена. И това решение е окончателно и не подлежи на обжалване! Това решение е много добре известно на Йорданка Фандъкова и би трябвало да е известно и на Иван Гешев. Защото обаче точно в този момент той разпорежда тази проверка?, се казва в позиция на БНС.

В текста на БНС се казва още:

Факелното шествие в памет на ген. Христо Луков е трън в очите на пъстра скупщина от НПО-та, фондации, етнически организации, партии, държавни институции, антифашистки лумпени и чужди посолства. Те опитват какво ли не, за да попречат на провеждането на марша - медиен натиск и лъжи, сплашвания и забрани. Но досега нищо не е спряло българските националисти да почетат паметта на един достоен български офицер, успешен държавник и пламенен патриот. Явно тази година прокуратурата ще е инструментът, с който горепосочените ще опитат да постигнат целта си.

Още нещо, написано в прессъобщението, буди недоумение. Твърди се, че прокурорската проверка трябва да “установи дали са спазени изискванията на Закона за политическите партии.” Не е тайна за никой, че от своето създаване през 2001 година Български Национален Съюз е неправителствена организация и никога не е бил партия. Съответно не е регистриран по този закон, а по закона за неправителствените организации с нестопанска цел. Излиза, че прокуратурата, образно казано, ще трябва да установи дали свинското месо отговаря на Българския държавен стандарт за мармалад. 

Ние разглеждаме тази напълно изненадваща проверка като част от една масирана атака срещу Български Национален Съюз и въобще срещу националните сили в България. Тази атака започна с делото срещу водача на БНС Звездомир Андронов, чието първо заседание беше само преди 2 дни. А прокурорската проверка е следваща крачка от тази кампания. Че двете са свързани и преследват обща цел е без съмнение. Също времето, в която се случват (точно един месец преди Луковмарш), не оставя съмнение, че става въпрос за координирано мероприятие срещу най-голямото събитие на националистите в България през годината. 

Независимо от всички опити за сплашване обаче, ние няма да се откажем от нашето законно право да почетем паметта на ген. Луков. Ще го направим както винаги напълно мирно и дисциплинирано, спазвайки всички законови разпоредби. Ако обаче бъде направен опит с репресивни мерки да ни бъде отнето това право, то това би означавало освен грубо нарушаване на Българската Конституция, и гавра с паметта на един български герой. И съответно ще бъде последвано от легалната съпротива на всеки родолюбив българин, който не може да приеме, че 30 години след номиналното падане на комунистическата диктатура, чрез забрани се определя коя историческа личност може да бъде почитана и коя не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков