Без болница "Лозенец" СУ губи медицинските си специалности, потвърди Агенцията по акредитация пред OFFNews

Александра Маркарян 18 декември 2018 в 12:04 6217 0

Прибързани или прекалено оптимистични са били уверенията на здравния министър Кирил Ананиев и председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова, че превръщането на Университетска болница "Лозенец" в педиатрия няма да засегне обучението по медицина в Софийския университет, показа проверка на OFFNews. Изказани в противовес на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и декана на Медицинския факултет и директор на лечебното заведение проф. Любомир Спасов, те целяха да успокоят студентите и да осигурят безпроблемното прокарване на намерението за преобразуване на болницата.

За да разплете казуса, OFFNews се обърна към единствения орган в държавата, който има правото да се произнася за акредитациите на университетите, звената им и специалностите: Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) към Министерския съвет.

Ето какво отговори НАОА на запитването ни:

При липса на материално-техническа база, необходима за осъществяване на образователния процес (болница "Лозенец" е учебната база на Медицинския факултет) и/или липса на преподавателски състав  по смисъла на чл. 17, алинея 2, т. 2 и т. 3 от ЗВО (Законът за висшето образование изисква академичният състав на основен трудов договор да води поне 1/2 от аудиторните и практическите занятия, а доценти и професори да четат не под 70% от лекционните курсове - бел. а.), както и съобразно правилата на НАОА, при сезиране от страна на Министъра на образованието програмната акредитация на специалностите от регулираните професии "Медицина" и "Медицинска сестра", а също така и на професионалното направление Обществено здраве със специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ може да бъде отнета.

Всяка акредитация се дава за определен срок, който зависи от получената оценка от НАОА. Но без базата и хабилитираните си преподаватели (голяма част от които са и лекари в болницата) тя може да бъде отнета и преди изтичането на този срок, ако министърът на образованието сезира Агенцията. А за нова акредитация без база и без достатъчно хабилитирани преподаватели и дума не може да става.

От НАОА уточняват и кога изтичат настоящите акредитации на специалностите във факултета:

1. Програмната акредитация на специалността "Медицина" е дадена на 20.09.2018 г. за шест години на основание на обща оценка по критериите 9.00.

На основание получената оценка Постоянната комисия за следакредитационно наблюдение и контрол при НАОА би следвало да осъществи контрол по график след три години.

2. Програмната акредитация на специалността "Медицинска сестра" е дадена на 06.03.2014 г. за пет години на основание обща оценка 7.38.

В момента е в ход нова процедура за програмна акредитация на специалността, разкрита от Акредитационния съвет на НАОА на 25.01.2018 г.

3. Програмната акредитация на специалността "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" е дадена на 19.06.2015 г. за три години, редовна форма на обучение, на основание обща оценка 4,00.

В момента е в ход нова процедура за програмна акредитация на професионалното направление, разкрита от Акредитационния съвет на НАОА на 24.04.2018 г.

Въпреки уверенията на министъра и депутатката миналата седмица здравната комисия гласува с НЕ на проекта на Министерския съвет, с който болница "Лозенец" вече не е правителствена и с който се заявява намерението тя да бъде преобразувана в национална многопрофилна педиатрична болница. Гласуването бе първо в комисия, предстоят първо гласуване в пленарна зала, второ гласуване в комисия и второ гласуване в пленарна зала.

Ден по-късно министър-председателят Бойко Борисов коментира отказа с думите, че щом искат, болницата ще остане такава, каквато е - с клиниките и специалистите си, но че е категоричен в едно: не иска тя повече да е към Министерския съвет, а да мине към Министерството на здравеопазването.

Въпросът със статута на болницата обаче не засяга друг въпрос, изострил вниманието на здравния министър: лошото ѝ управление, десетките милиони лева дългове, натрупани под ръководството на д-р Спасов, и оставянето на лекари, медсестри и персонал без заплати. Министър Ананиев вече заяви, че д-р Спасов няма на остане начело на "Лозенец". По думите на ректора на СУ той ще остане декан на Медицинския факултет до изтичането на мандата му в края на 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews