Кирил Ананиев увери, че болница "Лозенец" ще продължи да се използва от студентите

Проф. Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична

OFFNews 09 декември 2018 в 14:08 3323 0

Снимка БГНЕС

Учебната и клинична база в болница „Лозенец” на студентите по медицина от Софийския университет ще бъде запазена, а деканът на Медицинския факултет проф. Любомир Спасов няма да продължи да бъде директор на лечебното заведение.

Това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за bTV.

След като беше съобщено, че правителствената болница ще стане първото многопрофилно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение за деца, студентите по медицина от СУ останаха разтревожени. Досега те се обучаваха именно там.

На 7 декември проф. Любомир Спасов призова студентите "да се защитят", като поискат в подписка преминаването на болницата към структурата на Алма матер.

„Болница „Лозенец” като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. Това обаче не означава, че ще закрием останалите отделения, които не са свързани с лечението на деца, болницата ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца, ще бъде прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани в даденото лечение за възрастни хора”, заяви Кирил Ананиев.

Той посочи, че правителствената болница „Лозенец” има дългове за над 30 млн. лева и поети ангажименти за над 60 млн. лева.

„В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец, месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. Освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка и капиталови разходи”, каза министърът на здравеопазването и добави, че проф. Любомир Спасов няма да бъде директор, след като болницата стане педиатрична.

По негови думи се предвижда изграждането на още един корпус с топла връзка между вече съществуващата сграда на болница "Лозенец" и новата. Това се налага, тъй като болничното заведение разполага с около 220 легла, обаче ще са необходими двойно повече.

„Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването. Разглеждахме новата финансова рамка, разговарях с господин Андрю Кайтис – той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства. Толкова, колкото са ни необходими, като направим разчета”, заявиАнаниев.

Здравният министър посочи, че за проекта ще се необходими около 35 – 40 млн. лева, докато изграждането на нова болница би струвало около 150 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови