Организационен хаос на две гари в София, след като на Централна затвориха коловозите за Северна България

Министърът на транспорта поиска най-късно до понеделник да се премине в нормален режим на движение

OFFNews 10 май 2024 в 12:00 3710 0

БДЖ

Снимка БДЖ

Ремонтът ще продължи 15 месеца

БДЖ затвори коловозите на Централна гара в София за всички влакове, които пристигат и заминават по северно направление. Причината е ремонт, който се очаква да продължи повече от година - около 15 месеца. 

Част от влакове по северното направление Мездра - Видин/Варна/Русе ще започват и приключват движението си от жп гара София-север. Изключение правят ранните и вечерните пътувания. Така пътниците по тези направление се налага да търсят трансфер до гара София-север. 

Пътуващите се насочват към гара Север, където не работят информационните табла, нито има друга ясно обозначена информация, сигнализират в социалните мрежи. Наложи се транспортният министър Георги Гвоздейков да издаде спешно нареждане най-късно до понеделник да бъдат отстранени всички затруднения и да се премине към нормален режим на движение.

Заради ремонта на коловозите, създал затруднения, и големите закъснения на влаковете в София, днес министърът на транспорта разпореди и да бъде направен план за реорганизация на движението на влаковете.

"Обезпечете жп гарите с екипи, които да дават навременна информация и да подпомагат организацията на придвижване на пътниците", каза той.

В момента се разглеждат всички възможности за промяна на графика на движение, така че пътниците на железницата да не останат без транспорт, въпреки ограниченията заради ремонтните дейности, посочват от двете дружества. 

От БДЖ подчертаха, че при въвеждането на новата организация на движение от 7 май целта е била да няма съкращаване на влакове, но предстои оптимизация на разписанието в минимален обем.

Столична община въведе редица промени в маршрутите на градския транспорт заради ремонта на Централна гара:

  • трамвайна линия 27 - удължава се маршрутът ѝ до жп гара София-север – от спирка код 1255 „Пета градска болница“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно
  • трамвайна линия 7 - маршрутът се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“ (движение по бул. „Христо Ботев“) и синхронизира движението си с трамвайна линия 27
  • трамвайна линия 1 - удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“, обръщане посоката на движение на надлеза, бул. „Княгиня Мария Луиза“, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. „Струга“ и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6
  • трамвайна линия 3 - променя се маршрутът до жп гара София-север - по бул. „Христо Ботев“, до Централна жп гара , наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“, транспортен подлез „Надежда“, бул. „Рожен“, надясно по ул. „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“, обръщане посоката на движение пред гара София-север, двупосочно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови