Базарът на социалните предприятия – когато малкото е много, а хората се извисяват

Зарина Василева 06 февруари 2019 в 15:01 3581 0

"Малкото е много“ е името на тазгодишния Базар на социалните предприятия, организиран от Български център за нестопанско право (БЦНП). Той се провежда за четвърти пореден път и негов домакин ще бъде "Сердика Център" на 16 и 17 февруари.

Тринадесет граждански организации, обединени от веруюто, че бизнесът и благотворителността не само могат, но и трябва да бъдат едно цяло, с гордост ще изложат своите творби.

Ръчно изработени картички, свещи, сувенири, бижута, шалове, одеяла, чанти и аксесоари, ароматен чай и чисти, фермерски продукти, керамика и дърворезба са част от творенията, които ще могат да се купят на базара. Висококачествените продукти гарантират привилегията на купувачите да пазаруват не само с кауза, но и с грижа за себе си и природата.

За всеки пълнолетен човек да работи е едно от най-естествените и достъпни възможности в живота. Не е така обаче за младежите и възрастните с увреждания или интелектуални затруднения, както и за техните семейства.

Дори малката възможност да работят и да творят им дава наистина много – вяра и смисъл, надежда и удовлетворение.

Шест от организациите, участващи в базара, имат за своя кауза не просто да подкрепят хора с увреждания, но и да ги овластят да управляват сами собствения си живот. Вижте каузите и мотивите им да участват в Базара: 

Сдружение „Закрила-Ловеч“ – Мисията на сдружението е да работи за постигане на достоен и независим живот на лицата с интелектуални и физически затруднения и техните семейства. Да обединява родителите, роднините и приятелите на лицата с умствени и физически затруднения и да представя и защитава техните интереси.

„Базарът за нас е важен, защото на първо място доказваме, че хората с интелектуални затруднения имат възможности, освен дефицити и че когато получават необходимата им подкрепа могат да сътворяват уникални предмети, заредени с любов. На второ място успяваме да покажем продукцията си извън нашата малка общност. Обменяме опит с колеги, „крадем” идеи и добри практики. Получаваме обратна връзка за добрите си ходове, но и за пропуските и грешките, защото това си е бизнес и той си има своите тънкости. От друга страна, младежите участващи в него виждат реалния резултат от своя труд, а не просто да изработват някакви неща. Започват да разбират, че не може цял живот да получават всичко наготово, научават се да ценят парите, изкарани с тяхна помощ, както и да се интересуват за какво точно ще бъдат похарчени. И не на последно място – осъществяват социални контакти по един невероятен начин с други граждани и деца, които никога не са се докосвали до хора с интелектуални затруднения в своя живот.“

Сдружение за подкрепа на лица с умствени затруднения Ателие "Версия Уникат" осигурява подкрепа за лица с интелектуални затруднения под мотото "Мечти без бариери!"

"С участието си в Базара имаме възможност да се срещаме с партньори, потенциални клиенти; да „сверим часовника” си. След две участия в Базара до момента сме стимулирани да намираме нови техники, които младежите с интелектуални затруднения да използват за производство на качествени изделия и различни начини да развиваме тази дейност като социален бизнес."

Сдружение „Паралелен свят“ оказва подкрепа на хората с различна степен на увреждане при интеграцията им в обществения живот; съдейства за улесняване достъпа до образование, обучение и трудова реализация на хората с увреждания; работи за ефективно упражняване на правата на децата и възрастните с увреждания.

И АЗ МОГА / I CAN TOO запознава обществото с проблемите на деца със специални нужди и техните семейства и подобрява качеството им на живот. Визията на фондацията е, че децата със специални нужди да получават подкрепата на обществото и да бъдат ценени като негови равноправни членове.

Фондация „Светът на Мария“ подкрепя лица с интелектуални затруднения за включване на пазара на труда, като осигурява стимулираща среда, смисъл и радост от техните занимания и удовлетворение от постигнатото. Основният проблем пред хората с интелектуални затруднения е, че нямат условия да развиват своите способности и да постигат смислени резултати със собствени усилия.

Карин дом е организация, която повече от 22 години работи за по-доброто бъдеще на децата със специални потребности. Създадена от известния дипломат и филантроп Иван Станчов, Карин дом започва своята дейност във време, когато децата с
увреждания са били скрити от обществото и настанявани в институции.

Една голяма част от хората, макар в добро здраве и пълноценни умения, също не намират с лекота своята не само мечтана, но каквато и да е работа. За тези уязвими групи, възможността да получат достъп до образование, квалификация и работа често пъти е животоспасяваща.

Малкото е много не само за тях, но и за организациите, които ги подкрепят:

Ателие "Конкордия" е едно от социалните предприятия на фондация "Конкордия България", чрез което се дава възможност за трудова реализация на младежи от уязвими групи със затруднен достъп до пазара на труда.

Фондация „Национален алианс за работа с доброволци” подкрепя жени с нисък социален статус от уязвими групи да получат шанс за обучение и реализация на трудовия пазар чрез придобиване на професионални и трудово-социални умения по шивачество. За последните 4 години социалното предприятие на НАРД е дало шанс за трайна трудова интеграция на над 50 жени без образование и трудов стаж, останали без надежда, че ще могат да си намерят работа някога и ще могат да издържат децата си.

„Базарът и другите подобни формати са много важна част от процеса на съзряване и подготвеността на обществото като цяло за социалните предприятия. Хората научават, че това е възможност за всички, които са изпаднали в неравностойно положение по една или друга причина, да намерят своята полезна роля в трудовия процес, да водят достоен и удовлетворителен живот и да дават своя принос на пазара на труда."

Сдружение ИДЕА – Социалната чайна дава първа работа и менторска подкрепа на младежи, израснали без родители.

„Освен финансовите ползи от продажбата на продукти, които сме подбирали с внимание и отношение, Базарът ни носи много полезни контакти и ни среща с
нова публика. Това е добър повод да обменим опит с други социални
предприемачи и разбира се почти винаги ни зарежда с положителни емоции.
Съвсем наскоро с нас се свърза една дама, която иска да поръча брандирани
подаръчни чаени комплекти за гостите на сватбата си. Беше разбрала за Чайната от миналогодишния Базар."

Не по-малко нужда от подкрепа, вдъхновение и увереност има и талантът. В бурното си ежедневие невинаги успяваме да помогнем на децата ни да следват смело дарбите си и да ги усъвършенстват. 

За радост съществуват организации като Център АЛОС, който подкрепя ученици от художествени училища в ателиета по керамика и дърворезба, като им помага да достигнат до първите си меценати и реализира произведенията им на пазара.

„Базарът осигурява среща на произведенията на учениците от ателиетата по Керамика и Дърворезба с нови ценители на занаятите. Всяка среща на произведенията на учениците води след себе си нови срещи, нови поддръжници на инициативата ни и нови идеи за реализация и неочаквани ползи."

И не на последно място са организациите, които със завиден ентусиазъм се борят за опазване на животните и природата. И най-малкото направено от тях, ще се превърне в много за нас и поколенията след нас:

Българското дружество за защита на птиците работи за опазване на дивите птици, важните за тях места и местообитания, както и за биоразнообразието като цяло, като по този начин допринася за устойчивото ползване на природните ресурси и благосъстоянието на хората.

WWF България - WWF е най-голямата международна организация, опазваща дивата природа и околната среда. В България работим активно по опазване на крайречни и вековни гори, застрашени видове, водми местообитания и климатични промени.

Българска фондация Биоразнообразие - „Природа в кутия“ с продукти от малки ферми в Западна Стара планина - представителен подарък, който „разказва“ чрез храната за съхранените традиции и опазената природа.

"Участието в базара те прави част от общността! Нарежда те до другите, на които каузата им е толкова важна, че са готови да запретнат ръкави, да учат нови неща и да работят наистина здраво. От тези хора никога не чуваш оплаквания, невъзможности или че някой им е длъжен. Те винаги са окрилени, смели и усмихнати. И вярват! В себе си, в каузата си, в това, че заслужават да успеят. И хората, които идват на базарите са такива - имат своята причина да търсят и подкрепят социални каузи. Готови са да чуят и разберат това, което ни вълнува и мотивира, готови са да бъдат част от решенията ни и да споделят идеята ни. Те са най-подходящите „клиенти“ на нашите идеи, защото са с отворени възприятия за нови и различни неща в света, който ни заобикаля".

На 16 и 17 февруари имате възможност да окажете своята „малка“ подкрепа за тези много смели и много мечтаещи хора, събрани на едно място от желанието да украсяват своя и живота на другите с труда си. 

Вложили са много труд, много търпение и много вяра дори и в най-малкия продукт, който ще донесат на Базара. Те вече са повярвали в своите способности и сила, остава и ние да повярваме в тях. В замяна – всеки закупен подарък ще ни зарадва с прецизното си качество, вложените обич и топлина и ще ни направи поне малко по-извисени, защото „няма по-висок от този, който се е навел да помогне“.

Базарът „Малкото е Много“ е част от Програмата на Български център за нестопанско право "Предприемачество за нестопански организации" 2018/2019, която се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !