Българска победа на географския фестивал в Русия

ОFFNews 16 април 2015 в 17:52 5421 1

Българският географски отбор.

Снимка СУ

Българският географски отбор.

Българи извоюваха победа по време на тазгодишния географски фестивал в Санкт-Петербургския държавен университет в категория „Геопрезентация за региони и страни”.

Фестивалът е ежегоден и в него могат да участват рускоговорящи студенти, докторанти и млади учени (до 35 г.), като програма тази година бе посветена на 70-та годишнина от победата над Германия и края на ВСВ, както и на 170-годишнината от основаването на Руското географско дружество.

Според регламента на състезанието всеки отбор е трябвало да направи географска презентация за своя регион/страна в рамките на 10 минути. 6-членно жури от Санкт-Петербургския университет е оценявало географско съдържание, авторски труд, оригиналност, логичност на изложението и реакция на публиката по време на презентацията

Българската презентация е била озаглавена „50 нюанса от България” и е включвала 50 географски факта за историята, географията, стопанството, културата, фолклора, спорта и бита на българите.


Българите са триумфирали над 11 други университета, като отборът ни се е състоял от Димитър Желев, Бяла Момерова, Атанас Китев (НИГГГ на БАН), Илия Тамбураджиев, Десислава Христова, Лидия Семерджиева, Бойка Василева и Габриел Гутев. Ръководител на българската група на фестивала бе проф. д-р Румен Пенин, преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Представителите на страната ни са изнесли 2 научни доклада по фреме на фестивала - “Ландшафти на българските острови – Черно море и река Дунав” и “Защитени територии по Българското черноморско крайбрежие”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови