Архитекти искат международен конкурс за пл. Св. Неделя, той вече е обявен на български и английски

OFFNews 08 октомври 2018 в 12:30 4403 0

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция за пл. „Света Неделя“ и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти. 

В сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти, подчертава Камарата.

Условията на ограничения конкурс за нов облик на емблематичния столичен площад предизвикаха остра полемика в професионалните среди. Те лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми.

Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи, обясняват от КАБ. 

Конкурсът за площад "Света Неделя", който бе обявен на 17 септември, е международен. Главният архитект на София Здравко Здравков обяви при старта му, че е разговарял в конкурса да се включат бюрата на световноизвестните архитекти Масимилиано Фуксас, проектирал стъкления фенер в Рим и терминал 3
на летището в Шенжен, Стефано Боери - известен с вертикалните си гори по фасадите и автор на идеята за градове гори в Китай, Жан-Мишел Вилмот, проектирал руския православен център в Париж и кулата на мира в Санкт Петербург, Рем Колхас - носител на най-високата награда в архитектурата “Прицкер”, и Вини Маас, проектирал небостъргач, наподобяващ кристал. 

В първата фаза на конкурса могат да участват всички архитекти, не само чужди, които отговарят на условията, поставени от общината. После жури ще определи седем от участниците в първия кръг, които възложителят ще покани да изработят идейни проекти. Екипите, които ще участват в конкурса, трябва да имат опит в проектирането на подобни обекти. Очаква се победителят да е ясен до края на март следващата година.

С цел улесняване на участниците в конкурса, всички документи в електронната преписка в профила на купувача са публикувани на български и английски език. Преводът на английски език е само информативен. Попълване на офертите и заявленията за участие се изготвят на български език съгласно изискванията на чл. 101 ал. 6 от ЗОП, става ясно от документацията на конкурса. 

Обява за него бе публикувана в най-голямото списание за архитектура 

Арх. Петкана Бакалова, зам.-председател на КАБ, е автор на проекта на галерията на ул. "Гладстон" в Пловдив, която се изпълнява като инженеринг от ГБС-Пловдив - без архитектурен конкурс. Тя се оплака, че работят под натиск на изпълнителя пред пловдивски медии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови