Антон-Страшимировото село Фабрика отиде в историята

OFFNews Последна промяна на 16 август 2016 в 17:20 9216 5

Снимка Интернет

Остатъци от някогашната дейност в село Фабрика.

Златоградското село Фабрика вече е заличено с решение на Общински съвет - Златоград. Селото е кръстено на писателя Антон Страшимиров.

В селото са се носели легенди, че писателят е минал от там и е предрекъл, че земята на селото е пълна с богатства, още преди да бъдат открити мините му. Поради тази причина и находищата, които по-късно се откриват, са кръстени също "Страшимиров".

По-късно село Фабрика е било създадено заради грандиозните планове за рудодобив на ГОРУБСО.

В рудниците му са работели над 1500 души. Вадели по 1 500 тона руда на смяна. Заради многото работни места в мините хората живеели в блокове по 2 семейства в апаратамент.

В началото на осемдесетте години село Фабрика е имало 3 000 души население и е било най-голямото родопско село. Досега не е било заличено, тъй като в някогашния му център се е предвиждало да се направи предприятие за взривни материали.

Днес това е поредното село в Родопите, което е обезлюдяло. През последната една година само един човек е имал регистрация по постоянен адрес във Фабрика, а 16 души се водили по настоящ адрес, съобщава Дарик радио.

В последните месеци това се променя и единственият жител, който се води като постоянно живеещ там, си е сменил регистрацията в Златоград, а останалите 16 - в Цацаровци.

Общинският съвет решава землищната територия на село Фабрика да стане част от територия на съседното село Цацаровци. Освен това се създава селищно образувание "Фабрика" към Цацаровци.

С това заличените села в Смолянско стават вече осем, а зa дeceт гoдини житeлитe нa oблacт Cмoлян ca нaмaлeли c близo 20 000 дyши.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7995

3

Christian Kolev

16.08 2016 в 22:36

Гледай си работата, Ганьо! Точно комунизма е отговорен за смъртта на българското село! Колективизацията скъсва връзката на хората със земята и след като не работят за себе си, само две поколения по-късно, резултатите са налице.