90 учители и 1 на 100 хил. ученици са заразени с COVID-19

Освобождаване от училище за 15 дни по семейни причини, за да избегнем струпването пред лекарския кабинет? Не можем с лека ръка да кажем децата да не ходят на лекар - отговори просветният министър на искането на директори

Александра Маркарян 01 октомври 2020 в 13:02 3027 0

Близо 90 са заразените с COVID-19 учители към вчерашна дата от 90 хил. професионална група. 0.5% са карантинираните ученици, тъй като са взаимодействали с други заразени деца не само в училище, но и извън училище или родителите им са заразени. Ако трябва да го онагледим, 5 паралелки учат в електронна среда, 995 учат присъствено. 1 ученик на 100 хил. е заразен.

Това съобщи днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на академичната година в Софийския университет и коментира, че "това ще бъде ситуацията през тази година", но не предвижда цялостно затваряне на образователната система. "Няма причини да правим това", категоричен бе той.

Министерството на здравеопазването в момента изготвя прагови стойности за спиране на присъственото обучение, но те ще бъдат много по-високи от сегашните (среднодневно 200 заразени), за грипните вируси, уточни Вълчев.

"Най-вероятно ще има повишение на броя на заразените през следващите месеци със застудяването на времето. Факт е, че повече време ще прекарваме в затворени помещения, но се надявам да няма бум в страната. Може би няма да се разминем и тази година със сезонните грипни вируси. Тогава е по-голяма вероятността за по-масово затваряне на училища, но пак не говорим за национално затваряне, а за отделни общини или области, впрочем всяка година сме го имали това. Различното тази година е, че няма да се прекъсва образователният процес. Учениците веднага ще превключат към обучение в електронна среда. Учениците, за разлика от коронавируса, са по-поддатливи на грипните вируси", каза още министърът.

Относно искането за отмяна на изискването за носене на маски в общите помещения той посочи, че българският режим е един от най-либералните и под 10% от времето се изисква да се носят такива.

Вълчев коментира и искането за увеличаване на броя дни, при които отсъствия могат да се извиняват по семейни причини, отправено от Диян Стаматов - директор на 119. училище в София и председателят на работодателската организация на директорите. Той поиска увеличаването им от 3 на 15. Аргументът му бе, че родители на болни деца с леки симптоми не искали да ги водят пред лекарските кабинети, където имало големи струпвания.

Сега дните не са 3, а 10 - поправи го министър Вълчев. Три са с разрешение на класния ръководител и още 7 с разрешение на директора. Освен това в момента нямаме черезвичайно струпване, посочи министърът и предположи, че такова ще е налице през януари, февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси.

Според него поставеният от Стаматов въпрос не е еднозначен: "Ако едно дете не отиде на лекар, рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Разбира се, че родителят е загрижен за детето, но все пак няма това професионално око, тези професионални познания. Медицинските специалисти категорично препоръчват детето да мине през лекар. Опасно е за останалите деца, ако детето се върне на училище, без да е минало през лекар. (...) Не можем с лека ръка да кажем децата да не ходят на лекар. Балансът между правото на образование и правото на здраве минава през преценката на медицинските специалисти, най-често на личните лекари".

"При 15 дни ще бъде по-облекчено за отговорните родители, но не трябва да забравяме, че имаме над 20% семейства, в които липсва отговорност към образованието. За тях това ще бъде просто възможност да не ходят на училище. Не трябва да вземаме решенията само заради тях, но не можем и да не се съобразим. Ще се опитаме да намерим някакво оптимално решение", обеща министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови