6 години изчезнаха от сметките за пенсии

Правителството готви компенсации за преизчислените пенсии, които се оказаха по-ниски от декември

Рени Петрова 06 януари 2022 в 20:45 22908 0

Защо в разпореждането за преизчисление на пенсията липсват данни за годините от 2010 до 2012 и от 2017 до 2019? Кои години са обявени за "нулеви" и през кои пенсиите са увеличени и преизчислени по друг начин, а не по "швейцарското правило"? Това са въпроси, които засягат все повече пенсионери след промените, въведени на 25 декември 2021 г.

От Националния осигурителен институт обясняват, че в разпореждането за промяна на пенсиите липсват данни за осъвременяване на преизчислената пенсия за годините от 2010 до 2012, тъй като са обявени за "нулеви".

Това е станало чрез изрични нормативни разпоредби в законите за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответните години и не е извършено осъвременяване на трудовите пенсии по т.нар. „швейцарско правило“ (чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване), считано от 1 юли на съответната година.

За други три години също няма данни за осъвременяване на преизчислената пенсия - от 2017 г. до 2019 г.

От НОИ обясняват, че тогава също не е направено осъвременяване по "швейцарското правило", а по друг начин - с по-голяма тежест в пенсионната формула за всяка година осигурителен стаж. Преди 2017 г. процентът е бил 1,1 на сто за осигурителен стаж. От 2017 г. обаче се увеличава на 1,126, през 2018 г. - 1,169, а през 2019 г. - 1,2. 

През 2018 г. и 2019 г. освен описаното преизчисляване на пенсиите, техният размер към датата, предхождаща преизчисляването (определен със старата тежест на осигурителния стаж) подлежеше на увеличение с фиксиран процент 3,8 на сто през 2018 г и 5,7 на сто през 2019 г. След съпоставянето на така получените два размера във всяка от двете години, на пенсионера се определяше за получаване по-благоприятният от тях.

Всички нови пенсии се отпускат от началото на 2019 г. с тежест на всяка година осигурителен стаж 1,2 на сто и съответната пропорционална част от този процент - за месеците осигурителен стаж, а от 25 декември 2021 г. - с тежест 1,35 на сто на всяка година осигурителен стаж без превръщане, както и с тежест 1,2 на сто на всяка година осигурителен стаж, която надхвърля реално отработеното време след превръщане и със съответната пропорционална част от тези проценти - за месеците осигурителен стаж.

Доколкото приложената при преизчисляването на пенсиите тежест 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане надхвърля използваните през предходните години проценти, то след определянето на размера на пенсията с новата, по-висока тежест на стажа, не може да се извърши преизчисляване за периода от 2017 г. до 2019 г., включително, с по-нисък процент за годините и месеците осигурителен стаж.

Освен това пенсионерите няма да получат както досега три месеца по 120 лева (така беше през октомври, ноември и декември - бел. ред.), а ще получават шест месеца по 60 лева "ковид добавка". 

По рано днес икономическият съветник на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обясни пред бТВ за случай на пенсиониран през 2016 г. човек, който не е получил индексация по "швейцарското правило" за 2017, 2018 и 2019 години. 

"В тези години осъвременяването се случва по различен начин, не по член 100, като има един параграф 7, буква "е" в преходните и заключителните разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, който казва с колко точно да се осъвремени. Т.е. "швейцарското правило" казва половината от инфлацията, половината от средния осигурителен доход. При изчисляването на пенсията е преценено, че няма да се отразяват всички увеличения, а само тези, направени по член 100", обясни Григорова.

По думите й обяснението на НОИ е, че през тези години е имало увеличение на коефициента, с който се осигурява всяка година осигурителен стаж: "Това се прави и тази година и поради това няма да отразяват другите увеличения, което не звучи убедително".

Според Григорова недоволството за размера на пенсиите е заради добавките, които пенсионерите вече приемат като част от пенсията си. Икономическият съветник на КТ "Подкрепа" заяви, че е можело да се направи по различен начин с допълнителни трансфери към пенсията, така че да е ясно на 7-о число се получава пенсия, а на 10-о - добавка, като да е ясно, че един ден добавката ще изчезне. 

Стана ясно и че правителството готви компенсации за всички пенсионери, чиято нова преизчислена пенсия заедно с добавката от 60 лева се окаже по-малка от това, което са получили през декември, когато добавката беше 120 лева.

Пред БНР директорът на дирекция „Пенсии“ в Националния осигурителен институт Любомира Язаджиева обясни, че "при средно увеличение, както е обявено 12,5%, ясно е, че лицата, които имат повече категориен стаж, съответно по-голяма продължителност на осигурителния стаж след превръщането, за който се запазва тежестта от 1,2 на сто, при тези лица ще има по-големи отрицателни разлики. Правителството се е ангажирало да предложи механизъм за компенсиране на тази отрицателна разлика. Очакваме нормативен текст, който да реши този въпрос".

При средно увеличение 12,5% означава, че някои хора ще получат повече, но някои – по-малко. Зависи от годините, от категориите труд, от предходни преизчислявания, каза още Язаджиева.

Един от възможните варианти е да бъдат отпуснати индивидуални добавки за всеки от ощетените пенсионери.
Превръщане има, когато хората са работили първа или втора категория труд. При изчисляването на пенсията този стаж се превръща в по-голям. Новото е, че реално отработеното време без превръщане ще получи таково увеличение на своята тежест в пенсионната формула, а разликата между общия осигурителен стаж след превръщането и осигурителният стаж без превръщане ще остане с тежест 1,2 на сто.

Тя допълни, че сметката не е толкова елементарна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови