Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

3,5 млн. литра дизел се продават безотчетно всеки ден

OFFNews 05 февруари 2015 в 20:15 6048 3

Близо 3,5 млн. литра дизел се продават безотчетно всеки ден. Това съобщиха от Българската петролна и газова асоциация.

От Асоциацията изпратиха декларация по повод искането за промяна в закона, според който трябва да се поставят нивомерни устройства и да има регистрация на ведомствените бензиностанции и съоръжения за съхранение и зареждане с горива.

От БПГА настояват правителството да не се поддава под натиска от възможни протести от страна на някои браншови организации заради изискванията в закона.

„Данните от анализа на Министерството на финансите показват, че през никому неизвестни обекти всеки ден минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел, от който държавата губи над 2 милиона лева на ден само от невнесен акциз. В допълнение, сравнено със средните месечни продажби на малка бензиностанция, това означава нелегална търговия, равняваща се на над 5000 легални малки обекти с минимум 15 000 работни места“, посочват от Асоциацията.

„На този фон, агресивният натиск срещу изискването за поставяне на нивомерни системи изцяло обслужва интересите на сивия сектор. Когато става дума за законови изисквания, то всички засегнати страни са длъжни да се съобразят с тях, както направиха търговските бензиностанции във връзка с внедряването  на нивомери и системи за връзка с НАП, независимо от размера на финансовото бреме“, подчертават те.

Ето и пълния текст на декларацията на Българската петролна и газова асоциация:

Д Е К Л А Р А Ц И Я

Българската петролна и газова асоциация изразява възмущение от заплахите с протестни действия от страна на някои браншови организации по повод промените в чл. 118 от ЗДДС, изискващи поставяне на измервателни уреди и регистрация в НАП на съоръженията за съхранение и зареждане с горива, разположени на територията на различни предприятия (селскостопански дворове, транспортни, строителни, промишлени и др.), както и от реакцията на институциите на техния натиск - становището на парламентарната Комисия по земеделие и храни против поставянето на нивомерни системи в тези обекти. Ако новият проект за изменение на Наредба №18 бъде приет в настоящата си редакция (публикувана на 02.02.2015 г.), то това ще бъде ясен знак на отстъпление от политиката за борба със сивия сектор, водена от Министерство на финансите.

В течение на последните 5 години, всички бензиностанции и газостанции, търгуващи легално с горива (10% от които ведомствени), независимо от техния размер и обороти, бяха задължени с поредица административни разпоредби да монтират системи за измерване, контрол и отчитане на продажбите си. Нито веднъж през този период, никой от протестиращите днес не окачестви като излишно или прекомерно натоварването на цял бизнес-сектор (при това несубсидиран от държавата) с инвестиции в полза на фиска. В същото време, десетки хиляди ведомствени бензиностанции и установки за зареждане от този тип работят без никакъв контрол и регистрация – нито от страна на приходните агенции, нито от ДНСК, ДАМТН и БИМ, нито дори от органите за пожарна безопасност и защита на населението от аварии. За тях на държавно ниво липсва каквато и да е система, гарантираща, че минималните предварителни условия за стартирането на тази изключително опасна и отговорна дейност са надлежно проверени и спазвани. През този период оставените извън обхвата на разпоредбите т.нар. ведомствени обекти надвишиха десет пъти по брой търговските, а редица от тях се възползваха максимално от оставените им „вратички”, за да осъществяват нелоялна конкуренция и да увеличат дела на контрабандата в сектора. Доказателство за това са стотиците обекти в малки населени места, които продават свободно горива, закупени уж за собствени нужди с облекчен акциз, или направо с фалшиви документи и нелегален произход. Налице е правен абсурд, при който в редките случаи, когато се залавяни, нарушителите са глобявани с дребни суми от максимум няколко хиляди лева, без никакъв възпиращ ефект.

Данните от анализа на Министерството на финансите показват, че през такива никому неизвестни обекти всеки ден минават безотчетно близо 3,5 милиона литра дизел, от който държавата губи над 2 милиона лева на ден само от невнесен акциз. В допълнение, сравнено със средните месечни продажби на малка бензиностанция, това означава нелегална търговия, равняваща се на над 5000 легални малки обекти с минимум 15 000 работни места.

На този фон, агресивният натиск срещу изискването за поставяне на нивомерни системи изцяло обслужва интересите на сивия сектор. Когато става дума за законови изисквания, то всички засегнати страни са длъжни да се съобразят с тях, както направиха търговските бензиностанции във връзка с внедряването  на нивомери и системи за връзка с НАП, независимо от размера на финансовото бреме.

Българската петролна и газова асоциация винаги е била за равноправно отношение към всички участници на пазара на горива, независимо от структурата на техния бизнес, което да гарантира еднакво строг контрол за всеки от тях. Парламентът е институцията, която трябва да да гарантира тази равнопоставеност, а Правителството – да обезпечи спазването на еднакво стриктни правила за всички страни.

Ако и сега тъй наречените ведомствени обекти бъдат оставени на практика извън контрол и към тях бъде приложен „различен” критерий, Българската петролна и газова асоциация заявява, че е готова да предприеме всички необходими законни действия, включително пред националните и общностните съдебни институции, за да бъдат поставени всички оператори в страната в равноправно положение и под единен контрол, независимо колко време ще отнеме това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews