1014 училища и градини стават средищни - ще обучават деца от съседни градчета и села

OFFNews 26 октомври 2017 в 15:49 4901 0

Снимка pixabay.com

1014 образователни институции (762 училища и 252 детски градини) да станат средищни, предвижда обновеният списък на Министерството на образованието, чието гласуване в Министерския съвет предстои. Този статут им позволява да осигуряват транспорт, целодневно обучение и обедно хранене за учениците си, част от които пътуват от други населени места, в които няма училище или детска градина.

Броят на средищните училища намалява с 3. Миналата година той беше 765 - отпадат 25 и се включват 22 нови училища.

25-те отпадат поради оптимизация на училищната мрежа и липса на минималния брой от 10 пътуващи ученици. Тези училища не се закриват, а само губят статута си на средищни, обясниха от пресцентъра на министерството.

За пръв път през учебната 2017/2018 г. и детски градини могат да придобиват статут на средищни, както и на защитени (т.е. да получават допълнително финансиране, за да бъдат запазени, независимо от малкия си брой деца, защото са единствените в района).

МОН предлага 96 детски градини и части от детски градини и 151 училища да бъдат включени в Списъка със защитените детски градини и защитените училища за учебната 2017/2018 година.

В средищните детски градини се обучават общо 18 674 деца, като 2 230 деца в задължителна предучилищна възраст пътуват ежедневно от съседни населени места. В новите средищни училища, които сега се включват в списъка, учат 4 143 ученици, като 470 от тях пътуват ежедневно от съседни населени места. Към началото на учебната 2017/2018 година общо в средищните училища в страната се обучават 186 176 ученици, като пътуващите ученици до 16-годишна възраст са 40 352.

Промените в Списъка се предлагат след мотивирани искания на кметовете на общините и проверка от регионалните управления на образованието.

Детската градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят. Същото се случва и ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение. Защитените детски градини ще получават допълнително финансиране от 21 000 лева за градина в планински район и 19 000 лева за останалите.

Критериите за защитено училище са различни за различните степени на образование. Училище, което обучава от първи до седми клас, става защитено в случай, че ако бъде закрито или преобразувано, поне 10 деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 000 лева за планински район и 29 000 лева за останалите. 

Най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място трябва да се обучават в детска градина, за да бъде тя обявена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, защото в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалт, а в интерес на децата е да пътуват при безопасни условия до градината или училището.

Най-малко 10 пътуващи ученици в задължителна училищна възраст от други населени места трябва да има в училище, което кандидатства за статут на средищно. 

За пътуващите деца и ученици се осигурява безплатен транспорт, като задължително се определят придружители на децата и на учениците от 1-4 клас по време на пътуването до средищното училище или до средищната детска градина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови