Кристалина Георгиева посочи три ключови за кабинета реформи

Брюксел решава през април дали да започне процедура по свръхдефицит

ОFFNews 15 ноември 2014 в 13:51 4921 3

"Новото българско правителство трябва да прояви куража да осъществи докрай реформите, отлагани с години, защото са политически трудни", призова зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева в интервю за БНР.

Тя уточни, че говори за дълго отлаганите пенсионна реформа, реформи в здравеопазването и администрацията. Те трябва да бъдат доведени докрай, да се подобри инвестиционният климат и да се въведе електронно управление. В противен случай, наред с икономическите, ще се задълбочават и политическите проблеми, прогнозира тя.

„Докато съществува усещането, че трудните неща ще продължим да ги отлагаме, ако не се появи кураж те да бъдат решавани, аз се боя, че няма да успеем да адресираме най-големия ни проблем в момента, а той е - проблемът на доверието. Хората са се отчаяли”, коментира Георгиева.

Тя отправи и послание към правителството: "да не забравят, че догодина е последният шанс да усвоим парите от предишния програмен период. Всичко, което е възможно трябва да се направи, за да не връщаме пари в европейския бюджет".

Българският еврокомисар посочи, че през април ще стане ясно дали Европейската комисия ще започне процедура по свръхдефицит срещу България. Преди това ще бъде направена оценка на причините за него и действията за намаляването му.

Георгиева коментира и кризата в КТБ с думите:

„Подкопа се доверието в банковата система заради това, че четвъртата по големина банка затвори врати. Естествено е, че това води и до допълнителни тежести за страната".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!