Кристалина Георгиева: Спрете теча в НЗОК, за да има пари за бедните

OFFNews 29 ноември 2014 в 16:09 2156 1

Кристалина Георгиева

Ако запушим дупките и течовете на здравната каса, ще има повече пари за социално слабите.

Това обяви в София зам.-председателят на Европейската комисия и комисар за бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиев.

Тя заедно с кмета на София Йораднака Фандъкова провери напредъка по строителството на метрото в участъка до летището в София.

Еврокомисарят призова към незабавни реформи, ако страната иска по-добър и по-социален бюджет.

Георгиева предупреди, че е необходимо особено внимание при разходите в бюджета, след като за една година дефицитът е нараснал три пъти - от 1,2 на 3,4 на сто.

„И тези, които имат отношение към приходната и особено към разходната част на бюджета, са реформи с предимство. Къде могат социалният и финансовият министър да се срещнат? Именно в реализацията на такива реформи”, коментира българският еврокомисар.

Освен това тя пожела на двамата министри да се срещат в тази точка, използвайте европейското финансиране.

Нито едно евро, нито едно левче не трябва ние да губим от европейските пари”, призова още Георгиева.

Тя съобщи, че България вече е готова с проекти и по инвестиционния план "Юнкер", който е на обща стойност 315 млрд. евро със социални и икономически ползи, за по-висок растеж, заетост и конкурентоспособност.

„България пари във фонда няма да слага. Не се иска от нея да слага. Ако реши тя самата да създаде финансови инструменти, които да се свържат с функционирането на този фонд, за да се ползва от капацитета на фонда, може да го направи. Но засега от България се искат проекти и проекти, които да размразят нашите пари в банките”, уточни Георгиева.

Тя даде едно рамо на втория кабинет на Бойко Борисов: "Година и половина загубихме в политическа криза и никак не е лесно на правителството. Ние в комисията го оценяваме като правителство, което идва с ясна проевропейска насока, но най-вече – с обещанието да стабилизира страната и да вдигне икономиката. Няма да стане по-добре, ако няма растеж и икономиката не се „вдигне на крака”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови