Танев има идея за университет за третата възраст

Очаква и пенсионери от Скандинавските страни, където през зимата "има много тъмни дни"

Нели Чолашка 17 февруари 2015 в 16:31 6233 7

Тодор Танев, министър на образованието.

Просветният министър Тодор Танев има идея за създаване на университет за хора от третата възраст.

Той сподели това в кулоарите на парламента, след като отговори на депутатски въпроси по време на днешния контрол.

Става дума за нещо, което в България и в околните страни не е съществувало, то съществува в света в съвсем малки мащаби, преди всичко в англосаксонския свят.

Финансирането ще е по програми и няма да засегне класическото образование, уточни министърът. Той смята, че примерно фондация "Америка за България" може да прояви интерес към подобен проект.

Идеята му е в този университет да има и хора от третата възраст, които са жадни за нови знания, и млади, които да изучават специалност "Геронтологията" (общобиологична наука за възрастните организми).

Според Танев от университета ще могат да се възползват и студентите по история, които да записват спомените на възрастните.

"Нека дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да бъде по-пълноценен гражданин. Нека той да получи знания за философията на живота, за смисъла, за психологията и т.н., които наистина го вълнуват, нека да получи медицински по-систематични знания, защото има информация във вестник "Трета възраст" и други вестници, но тя не е систематична. Нека заедно с това да имат и нужното балнеолечение", обясни още Тодор Танев.

Той вижда бъдещия университет за третата възраст като център в региона, а и дори като европейски център.

Според просветния министър може да се привлекат дори пенсионери от Скандинавските страни. "Те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тук да научат нещо, имаме чудесни преподаватели, които на английски могат да говорят с тях", уточни Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!