Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Мобилните оператори ще могат да дават до часове информация за изчезнал в планината

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 ноември 2016 в 09:50195251

Мобилните оператори ще могат да дават данни за изгубен в планината човек до 2 часа след подаването на сигнала за него - това гласуваха депутатите, като приеха промени в Закона за защита при бедствия.

Сега операторите имат право да реагират само при тежки престъпления, като установят клетката, в която се намира даден мобилен телефон.

Вносителят на проекта Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че с този законопроект ще се създадат по-добри условия за спасяване на бедстващи хора в планината, особено сега когато започва зимният сезон. 

А законопроектът предвижда да до 2 часа при подаване на сигнал от Планинската спасителна служба или бедстващо лице да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направи съответната процедура и да предостави информация, която да бъде предоставена веднага и на ПСС.

Промяната беше предизвикана от смъртта на програмиста Мирослав Късовски, който загина преди месец в планината. След трагичния инцидент приятели на Мирослав и представители на Планинската спасителна служба успяха да се срещнат с депутати, да им разкажат какви трудности са срещнали при издирването и защо, както и да предложат законодателни промени.

Мирослав Късовски изчезна на 26 октомври 2016 г. Информацията от мобилните оператори беше предоставена на спасителите едва на 31 октомври 2016 г. и то след намеса на медиите и в момент, когато Бойко Борисов даде разрешение да се намеси армията в издирването.
OTBPAT

Рейтинг : 5050

30.11 2016 в 10:25 1
+ 0
- 0
А ако е подаден "сигнал" и телефона не е в района на планинска клетка ще откажат ли да разкрият местоположението?
 
Още от : Туризъм
24 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.