Нов запис от "каките": Той, главният прокурор, ми звънна снощи много късно

OFFNews 04 октомври 2016 в 10:43 17071 7

Нов запис от

Нова порция записи от разговора между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова беше публикувана от сайта "Биволъ".

В него бившата председателка на Софийския градски съд (СГС) разказва за събитията, предшествали нейното "опраскване". Янева описва на Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки графика си в деня на "опраскването", в който тя имала намерение да замине на почивка в Солун: 

И сутринта си бях направила час при фризьор. И мислех само да мина да подпиша СРС-та и да свърша квот’ има и да ви видя вас и после да ходя да си оправям багажа и да пътувам. И вече като стана тоя калабалък… Щото той главният прокурор ми звънна снощи много късно. То беше към 7-8 часа, той беше още в работата, той ми звънна от вътрешния. И вече като видях целия калабалък…

След като научила лично от главния прокурор, че ще бъде на прицел, тя анулирала пътуването до Солун. Не пропуснала да отиде на фризьор и след това се отбила в съда, за да си вземе от куриер поканата от ВСС за изслушване по аферата "Червей". Там Янева написала набързо становище, пратила го във ВСС и казала на колегите си, че няма да се яви. 

Янева говори и за контактите си с главните редактори на няколко медии. Според записите журналистката „Венелина“ е била в особено топли отношения с Владимира Янева. Когато на 19 февруари 2015 г. ВСС решава да я призове по делото „Червей“ тя звъняла на съдийката „стотици пъти“, като пратила и СМС с предложение за медийна подкрепа. Ивайло Крачунов, тогава главен редактор на сайта ПИК, също звънял „хиляда пъти“ на Янева: 

Владимира Янева: А журналистите направо беше нещо страшно, аз понеже нали не ходя на Съвета и те вече ще се изпотрепят. Венелина хиляда пъти ме е търсила, аз понеже най-накрая й се обадих. Викам: обаждам ти се не като на журналист, а като на приятел..

Румяна Ченалова: Виж сега как те усеща тя, че страдаш и стои до тебе, виждаш ли?

Янева: Милото (вероятно репликата на Ченалова е за кучето, а не за Венелина б.ред.). Викам обаждам ти се да знаеш не като на журналист, затова не ме питай нищо, обаждам ти се като на приятел, щото тя ми вика нали ква подкрепа там, тя ме е търсила сто пъти аз не и вдигам, и накрая тя ми писала някакъв СМС: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“ Викам, ако искаш пусни само, че съм депозирала писмено становище и няма да ходя. Ивайло Крачунов хиляда пъти сутринта ми звъня, аз не съм му вдигнала. И така.

Ченалова: Пише, че не си се явила

Янева: И че съм депозирала становище

Ченалова: Да. И пише: Оттук-нататък могат да вземат две решения. Да отложат за следващо заседание и отново да те поканят, или да гласуват отстраняването. Това е Нова Нюз. Друго няма.

Янева: А защо искат да ме канят тия хора? Аз не искам да ходя.

Мондешки: Това е като народния процес.

Ченалова: Не знаят какво да правят, объркани са, притеснени…

"Премиерът не ми е оказвал влияние да "опраскам" Владимира Янева. Среща на тази тема с премиера не съм имал. Разговарял съм с Янева до момента, в който срещу нея бе образувано досъдебно производство", заяви главният прокурор на 12 ноември миналата година. Той призна, че е разговарял с Янева преди тя да бъде привлечена като обвиняема. "И сега ви казвам, че Янева не е най-големият виновник в юридическия смисъл и в непосредствения. Янева не е забъркала този скандал, говоря за "Червей", който е обслужвал нещо, което не може да бъде доказано по никакъв начин, поради невъзможността да се докаже самата интервенция в компютърните информационни системи на МВР, както и на това дали в резултат на интервенцията нещо е направено", обясни тогава Цацаров.

На 14 януари 2016 г. ВСС приключи проверката по случая със записите, защото не откри нарушения на Етичния кодекс. Основният аргумент на мнозинството в Съвета беше, че експертизата на записите, поръчана от прокуратурата, показвала, че те са манипулирани. 

От предишната порция записи стана ясно, че премиерът Борисов е натискал главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Владимира Янева, а отделни членове на съвета са я убеждавали, че няма за какво да се притеснява, защото истината около тези разговори ще остане неразкрита. 

В деня, в който съветът спря проверката, на "гости" на кадровиците дойде лично премиерът Бойко Борисов. Той влетя на заседание на ВСС, след като шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обяви, че е получил СМС лично от премиер министъра. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11738

7

KumaLisa

15.10 2016 в 21:56

Ще ви дам един жокер защо нямаме свестна интелигенция от тези получили висшето си образование при социализма. То е само бакалавърско, при това със социалистически лектори - "професори", "доценти" и т.н. Голееми светила, неема що. Резултат - ПРОФЕСОР ПАНТЕВ :) Оживление в залата, което преминава в аплодисмети. Цървул отвсекъде.

10538

3

Black Hex

04.10 2016 в 12:03

... интересно е кой ги е подслушвал незаконно, а не какво са казали!

Имаше един радко димитров, любимеца на началнитеците от ДОТИ, работеше в СДОТО. Стана известен с прякора Радко Отверката след като извърши погром върху подслушвателната апаратура при опит да го арестуват и за изземат записите от нея.