Борисов дойде спешно във ВСС, за да обясни, че не се е месил в "Яневагейт"

OFFNews 14 януари 2016 в 13:54 7709 17

Борисов дойде изненадващо във ВСС, за да каже, че не се е месил в

Премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо във ВСС, за да обясни, че не се е месил по скандала "Яневагейт". По-рано днес стана ясно, че вероятно членове на ВСС се отчитат пред Борисов как вървят дебатите по случая с "двете каки". Председателят на ВКС Лозан Панов е получил СМС от Борисов, със съдържание: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме". 

Предположението е, че член на ВСС е отчитал на премиера как върви дебата по скандала "Яневагейт". 

Борисов призна, че е получил СМС от член на ВСС, но отказа да посочи кой. Той декларира, че уважава съдебните кадровици, но не му било приятно да чете по медиите, как ВСС искал да го изслуша по "Яневагейт", а той не идвал. Членове на на ВСС опитаха да му обяснят, че той така или иначе не е поканен на изслушване. 

Борисов смята, че ВСС няма право да го вика на изслушване, защото такава покана би била равна на това той да извика членовете на заседание на Министерски съвет. Той отрече да е имал каквато и да било намеса по случая с Владимира Янева и Румяна Ченалова

"Не съм по никакъв начин се обадил или да съм изразил мнението по ваш адрес. Сиреч тая етична комисия не може да си свърши работата, ако аз не дойда. За вас, както за мен, е лошо да се меся в съдебната система, толкова лошо е и за вас да започнете да се месите в политиката. И двамата ще олекнем много: И вас и вие", каза Борисов, обръщайки се към Лозан Панов.

Той предложи темата да бъде прекратена. „Питайте ме и да ставаме да си отиваме“, каза той.

„В кое ме подозирате? Намеренията са ми най-чисти. Да съм се обадил, да съм изкоментирал вашата реч? Поканихте ме, казах ви, че моето появяване не е като на други. По никакъв начин не съм се обадил или изразил мнението си по ваш адрес. Днес го изразих, защото отново се намесва името ми", обърна се Борисов към Панов. 

Борисов уточни, че е искал да промени Конституцията, но впоследствие се е оказало, че Радан Кънев иска да си прави нов политически проект.

"Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл? Вие ме атакувате политически сега. Дойдох за да ви обясня, че нямам общо със случая "Янева гейт". Вие ме вкарвате пак тук за незаконен запис. Първото, което е, трябва да попитате законно ли е, или не", подчерта премиерът. 

Шефът на етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров каза, че не може председателят на ВКС да държи сметка на премиера за поведение на депутати.

След като Борисов напусна ВСС проверката по "Яневагейт" беше прекратена официално. Само трима от членовете на ВСС са били против, а четирима въздържали се. Останалите гласуваха за прекратяването ѝ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!