Изтича срокът за отчет на партиите пред Сметната палата

OFFNews 31 март 2017 в 06:36 2464 1

Изтича срокът за отчет на партиите пред Сметната палата

Снимка БГНЕС, архив

В петък изтича крайният срок, в който партиите трябва да подадат в Сметната палата финансовите си отчети за 2016 г. Заедно с отчетите се подават и декларациите по образец със списъци на физическите лица, направили дарения.

Финансовите отчети трябва да се представят в Сметната палата на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд до 31 декември 2016 г. Информация и образци на необходимите документи могат да се намерят в интернет страницата в раздела „Контрол-партии“.

Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията относно формата, съдържанието и начина на представянето му, както и когато не е придружен с декларацията със списъка на дарителите, се смята за неподаден.

До 15 април Сметната палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2016 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Последиците от непредставяне или непредставяне в срок на годишните финансови отчети и декларациите със списък на дарителите са:

- налагане на имуществена санкция на политическата партия в размер от 5 000 до 10 000 лв.;
- загубване правото на държавна субсидия до провеждането на следващи избори за народни представители;
- възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическата партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

31.03 2017 в 09:06

Е и?
Над 100 партии системно не спазват тези срокове. И какво е настъпило от това? Едно голямо нищо!
Докато не започнат да им прекратяват съдебните регистрации за неспазване на закона ще е така.
THIS IS BULGARIA-A-A-AAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!