Открили уран във водата в Хасково още преди половин година

OFFNews 12 април 2017 в 17:45 4441 1

Басейнова дирекция-Пловдив съобщила на здравните власти за завишени стойности на уран и обща радиоактивност на водата в Хасково 6 месеца след излизането на резултатите от пробите. 

Това съобщи областният управител на Хасково Минко Ангелов, цитиран от haskovo.info. 

Първите проби са взети през септември миналата година, а резултатите са получени на 17 октомври миналата година. Тогава резултатите са показали 3 пъти завишение на стойностите на уран във водата. 

На 9 ноември в централна лаборатория в София са отчетени 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата. Показателят на урана е 0.98 mg/L, а на алфа активността е 1.37 Bq/Lq при норми съответно 0.03 mg/L и 0.1 Bq/Lq.

Басейнова дирекция обаче уведомила РЗИ-Хасково с писмо едва на 4 април. 

Информацията стигнала до Областната управа на 7 април, когато били информирани от РЗИ-Хасково. 

След това вече властите са се задействали и след спешна среща е взето решение за спиране на кладенците с 3 пъти по-високи нива на уран от нормата. 

Областният управител обяви, че е попитал ръководството на Басейнова дирекция за забавянето, но оттам не успели да обяснят на какво се дължи и предположили, че може вината да е на техните експерти.

Днес здравните власти обявиха, че няма риск за жителите на Хасково. Според специалистите при тези стойности няма опасност за здравето на хората, ако водата се е консумирала от няколко месеца до 1 г.

„Позволете ми да успокоя страстите. Видяхме заглавия, които са достатъчно апокалиптични. Към момента имаме уверения от ВиК-Хасково, че градът е пресвързан като водоизточници, така че да се осигури без режим вода. Където има проблем, той е фиксиран“, обяви здравният министър Илко Семерджиев.

Той потвърди, че здравното министерство е било уведомено за завишените стойности на урана на 4 април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!