Как се прави плодова батерия? Учени показват на деца на фестивала iCreate

OFFNews 24 май 2015 в 06:45 3190 0

Могат ли деца да управляват дронове? Какво е космическа храна? Как се прави плодова батерия? Може ли 3D принтерът да замести скулпторите? Как компютърът замества цял оркестър?

Отговори на тези въпроси ще дадат учени по време на първото издание на детския фестивал за наука, изкуство и високи технологии iCreate, който се открива днес в 10.30 ч. в сградата на Vivacom Art Hall на ул. "Ген. Гурко" 4, съобщиха от БАН.

Ателиетата ще са подходящи за деца на възраст между 5 и 14 години, уточняват организаторите от фондация "Съвременно изкуство", която работи в партньорство с БАН за провеждането на фестивала.

В детските ателиета iCreat участват четири института на БАН: за космически изследвания и технологии, по системно инженерство и роботика,  по електрохимия и енергийни системи и  по информационни и комуникационни технологии.

Модератор на презентациите на Института за космически изследвания ще е проф. Гаро Мардиросян. Презентациите ще са от 13:00 до 15:30 часа на втория етаж. Те ще представят космическите успехи на България (Представяне на българското участие в различни космически проекти и изследвания, космическата оранжерия "Свет" и българската космическа храна.) и ще демонстрират как с аерокосмически технологии може да се противодейства на природните бедствия. (Демонстрирация на атрактивни илюстрации, възможностите на аерокосмическите технологии в изучаването и борбата против природни бедствия - земетресения, наводнения, прахови бури, горски пожари, цунами и др.). Третата тема е "Космическите изследвания - атрактивни примери в обучението по физика". Ще бъдат показани елементите на космическите изследвания, които могат да бъдат атрактивни, лесно разбираеми и трайно запомнящи се примери в обучението по физика в училище.

Институтът по системно инженерство и роботика с модератор Божидар Найденов ще направи демонстрации на:

1. Устройство за получаване на енергия от морските вълни;

2. Крачещи и колесни мобилни роботи; Роботизирани безпилотни летателни апарати;

3. Сервизен робот с фокус подпомагане живеенето на хора със специфични потребности.

В програмата на Института по електрохимия и енергийни системи с модератор доц. Антония Стоянова са предвидени демонстрации на:

1. Зелени возила;

2. Водородно рали;

3. Плодова батерия.

Ще има и цветна викторина с награди.

От Института по информационни и комуникационни технологии с модератори Николай Стоименов и Станислав Гьошев са подготвили демонстрация на процеса на 3D-моделиране в компютърна среда. Те ще представят готови отпечатки на исторически фигури от 3D-принтер.

Ателиетата са целодневни и ще се повтарят от 10.30 до 15.30 часа.

Желаещите да получат подарък на място за спомен от събитието, трябва да се регистрират предварително.

Входът е свободен.

Проектът iCreate се осъществява с финансовата подкрепа на Посолството на САЩ и Първа детска консултативна клиника. Уеб домакин на iCreate е видео платформата Kidamom.com. iCreate e насочен към детската аудитория и е замислен като начало на платформа за припознаване на таланти и насочване интересите на децата от най-ранната им възраст. По идея и покана на Ксениум медия и Арт академия за деца Монев модератори ще бъдат хора, поели риска да работят за реализацията на своите мечти като вдъхновяващ пример за децата. Това са учени от Българска академия на науките, преподаватели от Англо-Американското училище в София, артисти и предприемачи от фондове за стартиращи идеи в бизнеса. Важен акцент в програмата е възможността за среща и обмяна на добри идеи между училищата. В партнъорство с учебните заведения ще бъде стимулиран процес на обмен и комуникация между българските и чуждоезичните училища, които ще споделят успешните си модели на преподаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!