Какво е Dark Web и колко опасно е?

OFFNews 19 май 2017 в 10:32 15278 0

Снимка Pixabay

Напоследък кибератаките през телевизори, коли, лаптопи и т.н. станаха често срещани. Обществото се е запасило с куп високотехнологични уреди и допуска неканени гости в дома си. Но наблюдението през камерата на смартфона далеч не е най-опасното, което може да ви се случи в интернет. Съществуват "пластове" уеб пространства, в които незаконните дейности се развиват в невероятен мащаб.

Какво е Dark Web?

Dark Web е термин, който се отнася конкретно за колекция от уебсайтове, които съществуват в криптирана мрежа и не могат да бъде намерени чрез традиционните търсачки или посетени от традиционните браузъри. През 2013 година правителството на САЩ успява да разбие Dark Web.

Почти всички сайтове на т.нар. Dark Web скриват самоличността ви с инструмента за криптиране на име Tor. Можете да го използвате, за да скриете местоположението си, така че да изглежда, че сте в друга държава.

Голяма част от информацията в това интернет пространство е безобидна, но най-големите сделки с наркотици, свръзки между терористи, прояви на педофилия и продажба на деца, жени и т.н. се сключват именно в Dark Web.

Това е и мястото, в което хакерите продават и купуват информация.

Какво е Deep Web?

Двата термина понякога се използват като синоними, но не се отнасят до едно и също нещо. "Deep Web" са всички уеб страници, които търсачките не могат да намерят.

Deep Web включва Dark Web и всички потребителски бази данни, e-mail страници, уеб-форуми, изискващи регистрация и страници зад paywalls.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!