Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тукПриемам

Равнис! Полковник от Сухопътните войски стана зам.-директор на Филхармонията

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 14 февруари 2017 в 19:14121705
Полковник Гошо Мерджанов. Снимка: landforce.mod.bg

Полковник Гошо Мерджанов, бивш заместник-началник на щаба на Сухопътните войски, е назначен за  зам.-директор на Софийската филхармония, съобщава сайтът "Площад Славейков".

Полковник Мерджанов се е пенсионирал от Министерството на отбраната в края на 2015 г. ОFFNews разбра, че новият зам.-директор е назначен от Светлина Терзиева, която беше временен директор, дни преди да напусне поста си и да започне скандалният конкурс за нов ръководител на най-престижния оркестър у нас.

В момента Мерджанов е пряко подчинен на Найден Тодоров - новия директор на Софийската филхармония. Новата длъжност на полковника е административна и не е обвързана с изискване за музикална компетентност.

"Обичам музиката, но класическата не ми е любима – признава полковникът пред "Площад Славейков" – Слушам Моцарт, Шопен, обичам и Бах… но предпочитам рока. Ходя на концерти, основно на барокови“.

Конкурсът за директор на Филхармонията разрази скандал в редовете на културната институция, като на полюсите бяха застанали поддръжници на Тодоров от една страна, а от друга - Светлина Терзиева, както и синдикалните членове към Национален институт "Софийска филхармония".

На 20 януари бе организиран протест пред Министерство на културата от синдикалните членове на Филхармонията в КНСБ и КТ "Подкрепа" с искане за спиране на конкурса, но желанието на протестиращите не бе уважено от вече бившия министър на културата Вежди Рашидов. По-късно бе предвиден и втори протест, насрочен за 25 януари, но той обаче не се състоя.

Протестът бе допълнен от писмо до президента Румен Радев, в което синдикалните лидери искаха да бъдат отменени всички назначения на директори на културни институции от последните месеци на управлението на Вежди Рашидов.

На 26 януари други членове на Софийска филхармония излязоха на протест срещу колегите си от синдикатите - те твърдяха, че синдикалните лидери водят война с новия директор и разделят оркестъра. Обвиниха колегите си и в това, че са намесени лични интереси в протеста.

Като трета страна в скандала се включи Светлина Терзиева, с чиято заповед е назначен Гошо Мерджанов. Тя публикува отворено писмо, в което твърди, че конкурсът за нов шеф е опорочен.

Тя също така обвини новия директор Найден Тодоров в "плагиатство, което е обект на съдебно санкциониране" - заради становище на комисията на конкурса, че репертоарните планове на Василева и Тодоров имат съмнително сходство.

"Репертоарният план е авторски интелектуален труд, който е плод на многомесечени анализи, планирания и контакти. В този смисъл всеки репертоарен план е уникален и е невъзможно да има каквото и да е сходство между два плана, поради спецификата в подготвянето му", написа Светлина Терзиева.
Лопе де Вега

Рейтинг : 17631

15.02 2017 в 12:11 5
+ 1
- 0
Бе с кво заслужих този минус? Човеко сам си каза за бароковите концерти. А какво е това?

Поздрав!
косата

Рейтинг : 1937

15.02 2017 в 10:17 4
+ 16
- 0
Поредното малоумие на другарете ...
Лопе де Вега

Рейтинг : 17631

15.02 2017 в 08:25 3
+ 0
- 2
Ма той ходи на ба-рокови концерти,бе.

Поздрав!
стринка минка

Рейтинг : -2922

15.02 2017 в 02:25 2
+ 2
- 1
Хайдееееее милитаризираха и филхармонията с полковник, който обожава рока!! Е така се "подкрепят хора, отдадени на прогреса"! Хо-хохохохоооооо.....
glas1996

Рейтинг : 7

14.02 2017 в 19:56 1
+ 5
- 4
Боже, Боже, този тлъст шапкар и филхармония, изненадите следват една след друга и все по-фрапиращи и ужасяващи, какво се случва на територията на червената мафия, невъзможен хаос?!
 
Още от : Култура
25 април 2017
FACEBOOK
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.