Филмова прожекция отбелязва празника на патриарх Неофит (трейлър)

OFFNews 20 февруари 2017 в 17:06 3904 0

Архивен кадър от филма.

По случай 4 години от възкачването на патриаршеския престол на Негово светейшество патриарх Неофит, Софийската света митрополия организира представяне на "Светителят хирург", филм за живота и великите открития в медицината на свети Лука Кримски.

Автор на творбата е Ангел Бончев, водещ на новините на ТВ "Европа". Събитието ще се състои на 24 февруари (петък), от 17:30 часа в Руския културно-информационен център на ул. "Шипка" 34. Входът е свободен.

Най-новият православен филм за живота на светеца беше прожектиран за първи път в препълнената зала на Пловдивския драматичен театър. В лентата пловдивският митрополит Николай предлага лекарите да използват при получаването на дипломите си клетвата на св. Лука - изключителен пример за безкористна Христова любов към хората, а не Хипократовата клетва, която започва с думите: „В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва”.

Тези слова са нарушение на първата от 10-те Божии заповеди, които отхвърлят идолопоклонничеството. Според владика Николай, днес често медицината се превръща в бизнес и губи предназначението си. По думите му свети Лука трябва да е пример за съвременните и бъдещите лекари. Светецът лекар е разработил методики в медицината, които се практикуват и до днес в местната упойка и при гнойно-тъканните процеси. Неговите Боговдъхновени проповеди като архиерей са определени от съвета на Московската духовна академия като изключително явление в съвременния църковен и богословски живот. Към свети Лука Кримски най-често отправят молитви хора, на които им предстои тежка операция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!